Dit Belgische jeansmerk, opgericht in 1968, was vijf seizoenen lang (van 1974 tot 1979) shirtsponsor van Club Brugge, en één seizoen van Cercle Brugge (1991-1992).

In het eerste seizoen 1974-’75, met het 49R Jeans-logo op de borst, eindigde Club op een vierde plaats in het eindklassement. In 1975-’76 werd het kampioen met 4 punten voorsprong (in een 2-puntenstelsel) op RSC Anderlecht. In de Beker van België werd Club in de halve finale uitgeschakeld door datzelfde Anderlecht nadat de Bruggelingen Antwerp FC en Vierdeklasser KFC Eeklo wipte. In de UEFA-Cup was Club Brugge wel succesvol. Het schakelde achtereenvolgens Olympic Lyon, Ipswich Town, AS Roma, AC Milan en Hamburg SV uit. In de finale was Liverpool FC iets te sterk want het won van Club met 3-2. In het derde seizoen (1976-’77), met 49R Jeans als sponsor, was het alweer raak voor FCB; het speelde alweer kampioen voor Anderlecht. Het werd zelfs “de dubbel” want het pakte ook de Beker door in de finale te winnen van alweer RSC Anderlecht (4-3). In de Europacup I geraakte “blauwzwart” niet verder dan de kwartfinale waar het verloor van het Duitse Borussia Mönchengladbach (2-2 en 1-0). Eerder had het wel het grote Real Madrid in de tweede ronde uitgeschakeld en het Roemeense Steaua Boekarest in de eerste ronde. In het seizoen 1977-’78 werd Club Brugge voor de derde maal op rij landskampioen. Alweer kon Anderlecht de West-Vlamingen niet afstoppen. In dat seizoen werd men in de halve finale van de Beker van België uitgeschakeld door Sporting Charleroi. In de voorloper van de Champions League, de Europacup I, had Club in de eerste ronde geen moeite met het Finse Kuopion Palloseura (4-0 en 5-2). Na overwinningen tegen Panathinaikos Athene, Atletico Madrid en Juventus Turijn ontmoette Brugge terug Liverpool in de finale. Op Wembley waren “The Reds” terug iets sterker dan de Belgische landskampioen door met 1-0 te winnen. In het laatste seizoen (1978-’79) met shirtsponsor 49R Jeans eindigde Brugge “slechts” zesde en kon daardoor geen Europees ticket bemachtigen voor het volgende voetbaljaar. In de Belgische Beker verloor Club de finale met 1-0 van Beerschot nadat het Thor Waterschei in de halve finale wipte. In Europa werd men in de eerste ronde al uitgeschakeld door het Poolse Wisla Kraków.

In het seizoen 1991-’92 werd 49R Jeans ook shirtsponsor van Cercle Brugge dat in de Eerste Klasse als negende eindigde. In de Beker van België werd zelfs de 1/16 finales niet gehaald. Het was dan ook het enige seizoen dat het jeansmerk 49R Jeans op de truitjes prijkte.

Bron: JAnD, Miho, Zotteteen1, Quistnix, Byl, LimoWreck, Remco Uiterwaal

Foto’s: Classic Football Shirts