Bell Telephone Manufacturing Company, een telecommunicatiebedrijf dat een vestiging had in Antwerpen, was van 1973 tot 1977 shirtsponsor van de drie grootste Antwerpse clubs; namelijk FC Antwerp, Beerschot VAV en Berchem Sport.

FC Antwerp: Bell was de allereerste shirtsponsor van Belgiës oudste club in het seizoen 1973-’74. Men eindigde toen als tweede in Eerste Klasse op twee punten van kampioen Anderlecht. In de Beker van België behaalde Antwerp de halve finale waar Tweedeklasser KSK Tongeren te sterk bleek te zijn. Daarvoor kon “The Great Old” wel KV Mechelen (1-3), RWDM (2-0) en Beerschot (2-3) uitschakelen. In het tweede seizoen (1974-’75), met Bell als sponsor, werd men alweer vice-kampioen. Deze keer op ruime afstand van RWD Molenbeek. Ook in de Beker streden de Antwerpenaars tot in de finale mee, waar men verloor van RSC Anderlecht met 1-0. Het Europees verhaal strandde in de tweede ronde tegen Ajax Amsterdam. Daarvoor had men wel het Oostenrijkse Sturm Graz gewipt. Heel wat minder verging het de club in het seizoen 1975-’76 toen men slechts 11de eindigde in Eerste Klasse. Het bekerverhaal eindigde in de 1/8ste finale na 2-4 verlies tegen Club Brugge. Ook dat jaar werd de tweede ronde in de UEFA-cup bereikt. Na winst tegen het Engelse Aston Villa werd er verloren tegen de Polen van Slask Wroclaw. Het laatste jaar met Bell, 1976-’77, werd afgesloten met een bevredigende zevende plaats in de hoogste afdeling.

Beerschot VAV: in het seizoen 1973-’74 werd paars-wit 13de in de eindklassering van Eerste Klasse. In de Beker van België behaalde men de kwartfinale waar werd verloren van stadsrivaal FC Antwerp (2-3). Daarvoor had “den Beerschot” Tweedeklasser Union en Anderlecht uitgeschakeld. In dat jaar speelde men ook Europees, maar werd al in de eerste ronde gewipt door Vitoria Setubal uit Portugal. Een jaar later, 1974-’75, strandde Beerschot op één punt voor een Europees ticket in de eindrangschikking; het eindigde als vijfde. De laatste twee seizoenen, 1975-’76 en 1976-’77, met Bell op de borst, waren niet bepaald rooskleurig. In competitie werd men respectievelijk zevende en negende, en in de Beker van België speelde Beerschot geen rol van betekenis.

Berchem Sport: ook voor deze Antwerpse club was Bell de hoofdsponsor. Een 14de en 15de plaats in Eerste Klasse in de seizoenen 1973-’74 en 1974-’75, waren het hoogst haalbare. Een jaar later, in 1975-’76, werd men 18de en degradeerde, samen met Racing Mechelen, naar Tweede Klasse. In de Beker van België kon Berchem van datzelfde KRC Mechelen niet winnen, en verloor met 2-0 in de 1/8ste finale. In het vierde en laatste jaar, 1976-’77, met Bell op de shirts, werd een negende plaats behaald in Tweede Klasse.

Bron: LimoWreck, Byl, Zotteteen1, Matthijs, Waterloo1974

Foto’s: Retrofootballshirts               

Antwerp FC

Beerschot VAV

Berchem Sport