In 1923 werd FC Winterslag opgericht, dat lid werd van de KBVB. Bij zijn 25-jarige bestaan kreeg de clubnaam de vermelding “Koninklijk”, en werd KFC Winterslag. Deze club had het stamnummer 322 en speelde in rood en zwart. De thuiswedstrijden werden afgewerkt aan de Noordlaan. De bijnaam van de spelers was “de Vieze Mannen”.

Winterslag verscheen tijdens de Tweede Wereldoorlog voor het eerst in de nationale bevorderingsreeksen, toen de Derde Klasse. In 1946 won de club zijn reeks en promoveerde zo voor het eerst naar de Tweede Klasse. KFCW hield het daar drie seizoenen vol, maar zakte toen weer weg. Na vier seizoenen Derde Klasse viel Winterslag in 1954 zelfs terug naar Vierde Klasse. KFC zou echter weer heropleven in de jaren 60. Na het winnen van haar reeks promoveerde Winterslag in 1964 terug naar Derde Klasse. De grote opgang kwam er in de jaren 70. In 1971 won de ploeg zijn reeks in Derde en keerde zo terug naar Tweede Nationale. Twee seizoenen later, in 1974, stootte Winterslag voor het eerst door naar het hoogste niveau, naar de Eerste Klasse. De club zakte meteen nog één seizoen terug naar Tweede, maar kon zich vanaf 1976 echt handhaven in Eerste.

In het seizoen 1981-’82 speelde Winterslag in de UEFA cup, en schakelde daarin Bryne FK uit Noorwegen en vervolgens het grote Engelse Arsenal FC uit, alvorens zelf te worden gewipt door het Schotse Dundee United. In 1983 degradeerde Winterslag weer, tot men in 1987 opnieuw de promotie naar Eerste maakte, na een eindronde aan de Noordlaan. Een jaar later bleef Winterslag in eerste en zou Waterschei, de andere Genkse club, naar derde zakken.

In 1988 fusioneerde Winterslag met Waterschei SV Thor (stamnummer 533) tot KRC Genk en speelde verder met stamnummer 322 van Winterslag.                                                                                                                                                         

Bron: André Engels

Foto’s: Skyrock

De allereerste ploegfoto van FC Winterslag rond 1924.

In 1947

In 1976

In 1980