Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 21 december 1944, werd er in de West-Vlaamse gemeente Wingene voetbalclub Hoger Op boven de doopvont gehouden. Men sloot zich aan bij de KBVB en kreeg er stamnummer 4177. De groen-zwarte club kon het maar drie seizoenen uithouden want op 24 oktober 1947 was de schrapping een feit door de schuldenlast bij de Bond. 

Na de vereffening van die schulden, op 25 mei 1949, werd Hoger Op terug opgericht. Men had nu voor rood-witte kleuren gekozen en mocht het seizoen 1949-’50 beginnen met stamnummer 5216. In 1974 kon men voor het eerst promoveren naar Tweede Provinciale en een seizoen later herhaalde men dit succes met een overgang naar Eerste Provinciale. Men flirtte zelfs met het nationale voetbal maar het verval kwam er sneller zodat men het seizoen 1981-’82 moest aanvangen in de laagste reeks: Vierde Provinciale. Goede intenties waren er genoeg om terug op een aanvaardbaar niveau te komen maar van een echte come-back was er geen sprake.

In 2001 kwam het tot een fusie met dorpsgenoot SK Sint-Jan. De fusieclub werd VC Wingene en speelde verder met stamnummer 5216 van Hoger Op in blauw-witte kleuren. 

Bron: Westvlaams voetbalboek, Willy Maeckelberghe, LimoWreck

PS: Foto’s van deze “Verdwenen Club” zijn welkom via vergane-voetbal-glorie@telenet.be