In de Diestse deelgemeente Webbekom sloegen enkele moedige kerels erin om een voetbalploeg te vormen die aansloot bij de Vlaamse Voetbalbond. Hun terrein lag in de Dorpstraat.

Op 1 september 1942 zette de club de stap naar de KBVB en kreeg stamnummer 3618. De wit-zwarte club begon als Brabantse ploeg toch in de Limburgse regionale reeksen, dit om verre verplaatsingen te vermijden. Samen met provinciegenoot Rummen speelden ze tegen ploegen van net over de provinciegrens: zoals Herk-de-Stad, Schulen, Halen, Loksbergen en Nieuwkerken. Sportief liep het niet al te best want in hun eerste seizoen 1942-’43 eindigden men allerlaatste met slechts 2 punten waarin ze 142 tegendoelpunten incasseerden. Dit avontuur bleef dan ook beperkt tot één seizoen waarna de club zich voorlopig uit de competitie terugtrok.

Nadat Webbekom Sport op 19 juni 1945 ontslag had genomen uit de KBVB volgde minder dan één jaar later een nieuwe aansluiting onder stamnummer 4434 en met het bijvoegsel Football Club in de naam. Ook de kleuren veranderde in groen en wit. Na een eerste moeilijk seizoen ging het daarna snel de goede kant op. In het seizoen 1949-’50 werd op drie puntjes van kampioen Okselaar gestrand. Ook in de volgende seizoenen bleef Webbekom Sport FC steevast in de bovenste regionen van de rangschikking eindigen. Het seizoen 1954-’55 volgde dan uiteindelijk de bekroning met een titel en promotie naar Tweede Provinciale. Maar dan zorgde de club waarschijnlijk voor een unicum in de geschiedenis van de Belgische Voetbalbond. In de beginperiode van hun bestaan hadden ze reeds een keer op een zeer onprettige manier hun vertrouwd terrein moeten afgeven. Ook nu weer werd de club als gevolg van wegenwerken verbannen naar een oefenveld van grote broer FC Diest. Deze tweede klap was er teveel aan en Webbekom kwam niet meer aan de start van de competitie 1955-’56. Een promotie werd op deze manier zomaar weggegooid. Na één seizoen van inactiviteit besloot men toch opnieuw te starten. Van zelfsprekend moest er in Derde Provinciale begonnen worden. Het vuur verdween en men kwam niet meer weg uit de kelder van het klassement.

In 1961 werd er voor de tweede maal besloten een seizoen inactief te blijven. Nog één keertje probeerden de groen-witten het, maar een laatste plaats in 1963 was echter het sein om er definitief de brui aan te geven.

Bron en Foto’s: 100 jaar KBVB clubvoetbal in het Hageland, Martin Simons        

 

Seizoen 1949-’50

1953-’54

In het seizoen 1960-’61