In 1919 werd Waterschei’s Sport Vereeniging Thor opgericht. Thor stond officieel voor “Tot Herstel Onzer Rechten”, als aanklacht tegen de Franstalige overheersing van het mijnbestuur. De clubkleuren waren dan ook niet toevallig geel en zwart. De politieke slogan, die de voetbalbond liever niet zag, veranderde men later naar “Tot Heil Onzer Ribbenkast”. De club werd in 1925 lid van de KBVB en kreeg stamnummer 533. In 1930 wijzigde men de naam naar Waterschei Sport Vereeniging Thor en in 1946 naar Waterschei Sportvereniging Thor. In 1951 werd dit Koninklijke Waterschei SV Thor en uiteindelijk in 1962 Koninklijke  Waterschei SV Thor Genk. Dit werd vaak kortweg Thor Waterschei genoemd. Eén van de mede-oprichters was Lambert Hechtermans, die nadien nog jarenlang secretaris van de ploeg is geweest en ere-ondervoorzitter werd.

In 1954 bereikte Waterschei voor het eerste de hoogste voetbalafdeling. In 1956 degradeerde de ploeg even, maar speelde in de Tweede Klasse direct kampioen, en speelde daarna nog 5 seizoenen in Eerste. In 1961 zou de club weer degraderen naar Tweede, en zou de komende jaren zelfs 3 seizoenen in Derde Klasse verzeilen. In 1978 speelde Waterschei opnieuw kampioen in tweede, en zette een sterke periode in. De club zou 8 seizoenen onafgebroken in Eerste aantreden. De club won de Beker van België in 1980 en 1982.

In 1980-’81 en 1982-’83 speelde Waterschei dan ook de Europese Beker voor Bekerwinnaars. De eerste Europese wedstrijd was tegen Omonia Nicosia uit Cyprus. Dankzij een 4-0 thuisoverwinning mocht Waterschei naar de volgende ronde waar het Duitse Fortuna Düsseldorf iets te sterk was.

In 1982-’83 schakelde Thor eerst het Luxemburgse Red Boys Differdange uit met 1-0 en 7-1. Nadien won men van Boldklubben 1893 uit Denemarken. Dankzij een memorabele wedstrijd thuis tegen Paris Saint-Germain (3-0 winst), mocht Waterschei naar de halve finale, maar het verloor tegen de latere winnaar, het Schotse Aberdeen.

In 1986 degradeerde de ploeg opnieuw naar Tweede Klasse en twee jaar later, in 1988, fuseerde Waterschei met FC Winterslag. Het stamnummer 533 van Waterschei verdween, de nieuwe club ging verder als KRC Genk met het nummer 322 van Winterslag.

Bij Thor Waterschei speelden tijdens hun topjaren verscheidene bekende voetballers, waaronder: Lei Clijsters, Marc Emmers, Jos Heyligen, Pier Janssen, Pierre Plessers, doelmannen Klaus Pudelko en Theo Custers, Eddy Voordeckers en Heinz Gründel.  

Thor Waterschei zal ook altijd geassocieerd worden met de affaire Bellemans van 1984. De Limburgse club trok tijdens de laatste speeldag van het seizoen 1981-’82 richting Luik voor het treffen met Standard, dat bij winst zeker was van de titel. Standard won met 3-1, maar onderzoeksrechter Guy Bellemans ontdekte dat de Luikenaars hun winstpremies hadden afgestaan aan de spelers van Thor Waterschei. Deze affaire zorgde voor heel wat deining in de Belgische voetbalwereld. Een aantal spelers, zoals Eric Gerets, Michel Preud’homme, Simon Tahamata en trainer Raymond Goethals werden geschorst, maar Standard behield uiteindelijk wel zijn landskroon.

Bron: LimoWreck

Foto’s: KRC Genk & Ice322.be

Video: YouTube 

Thor Waterschei in 1974.

1980.

Memorabele wedstrijd kwartfinale Europabeker 1983. THOR Waterschei-PSG 3-0.