Voor de Eerste Wereldoorlog was in Vilvoorde al voetbalclub Vilvorde FC opgericht en aangesloten bij de Belgische Voetbalbond. In 1923 kwam er een tweede club in de stad, FC Zwarte Leeuw Vilvoorde, dat bij de invoering van de stamnummers in 1926 het nummer 306 toegekend kreeg.
Zwarte Leeuw klom gestaag op in de Brabantse provinciale reeksen en bereikte in 1927 voor het eerst de nationale bevorderingsafdeling, in die tijd het derde niveau. De club trof er de oudere gemeentegenoot Vilvorde FC aan, dat vijf jaar eerder al voor het eerst de nationale reeksen had bereikt. Men kon zich vlot redden in dat eerste seizoen, waarin Vilvorde FC reekswinnaar werd en promoveerde. Zwarte Leeuw bleef de volgende seizoenen in Bevordering, waar het in 1930 opnieuw het gezelschap kreeg van het gedegradeerde FC.
De beide Vilvoordse clubs bleven in dezelfde reeks spelen tot Zwarte Leeuw in 1933 op een voorlaatste plaats eindigde. Na zes jaar verdween de club zo weer uit de nationale reeksen. In 1936 kon men nog eens terugkeren in Bevordering, maar dit werd geen succes. Zwarte Leeuw Vilvoorde strandde op een laatste plaats en degradeerde na een seizoen weer, terwijl Vilvorde FC eerste werd in dezelfde reeks en promoveerde. Zwarte Leeuw kon niet meer terugkeren op het nationale niveau. Kort na de Tweede Wereldoorlog, in de zomer van 1947, staakte Zwarte Leeuw Vilvoorde de activiteiten en begin 1948 werd de club definitief geschrapt.

Bron: LimoWreck 

PS: Foto’s van deze “Verdwenen Club” zijn welkom via vergane-voetbal-glorie@telenet.be