In 1967 wordt in de Vlaams-Brabantse gemeente Tremelo een nieuwe club opgericht die de naam FC Baanbrekers draagt. Op dat moment telt Tremelo niet de vereiste 5.000 inwoners om de toelating te krijgen om als tweede club, na Tremelo FC, uit de gemeente in de KBVB te starten. De eerste jaren van hun bestaan speelt het team dan ook in de Koninklijke Belgische Liefhebbers Voetbal Bond. Na doorgestoten te zijn tot in de hoogste afdeling wordt in 1972 dan toch de overgang gemaakt naar de KBVB. De club kreeg stamnummer 7775.

De aanpassing verloopt vlotjes want na het derde seizoen kan al een eerste groot succes gevierd worden. Een tweestrijd met Gelrode wordt in het voordeel beslecht en met één punt verschil is de eerste titel binnen. Het debuutseizoen in 3de Provinciale Brabant is veelbelovend, maar een jaar later is het avontuur al voorbij en zakt BB Tremelo terug naar vierde. Bijna wordt deze daling onmiddellijk rechtgezet. Het elftal strandt echter in 1978 op een tweede plaats achter Erps-Kwerps. Daarna volgen vijf zwakke campagnes. In het seizoen 1983-’84 staat er weer een sterke ploeg tussen de lijnen, maar jammerlijk genoeg eindigt dit prachtig seizoen ook ditmaal op een tweede plaats. Dit keer was Korbeek dat kampioen speelde.

Ook deze teleurstelling weegt zwaar door op de blauwwitte club in de volgende jaren. Het seizoen 1987-’88 eindigt met een zeer negatief gevoel, want de club wordt beschuldigd betrokken te zijn in een omkoopschandaal bij de wedstrijd tegen kandidaat-kampioen SC Keerbergen. De Baanbrekers worden gestraft en moeten één seizoen inactief blijven. Dit betekende nochtans niet het einde van de club. Want terug in competitie, in 1989, werd het elftal meteen één van de toonaangevers in de reeks. Na drie ereplaatsen volgt in 1993 de bekroning. BB Tremelo speelde kampioen met zes punten voorsprong op Linden, en zo is de tweede titel in de clubgeschiedenis een feit.

Na twee campagnes in 3de Provinciale degradeerde de club na een afgescheiden laatste plaats. De ambitie was om zo snel mogelijk terug te promoveren, maar telkens was er een ander team iets sterker. In de competitie 1998-’99 stond Tremelo exact gelijk met Hofstade, maar de titel ontglipte de club. Gelukkig kon dit rechtgezet worden door de promotie via de eindronde af te dwingen. Na twee moeilijke seizoenen in 3de volgde het sportieve hoogtepunt van de club. Na een schitterend jaar werd er een derde plaats veroverd. Dit succes kende geen vervolg, want BBT werd terug naar de laagste reeks verwezen, zodat de club de kracht niet meer vond om zich terug op te werken. Weggezakt naar de onderste regionen besloot de club in 2008 op te gaan in een fusie met FC Tremelo. Zo kwam er einde na 35 seizoenen aan de Baanbrekers Tremelo.

Bron & Foto’s: 100 jaar KBVB clubvoetbal in het Hageland, Martin Simons.          

In 1969 in de KBLVB

In 1993 (4de Provinciale)