De club werd opgericht in 1902 als Union Sportive Tournaisienne door studenten van het Koninklijk Atheneum van Doornik. Na enige tijd werd men in oktober 1903 lid van de Belgische voetbalbond en kreeg stamnummer 26. Men droeg de kleuren van de stad, rood-wit, later speelde men met rood-groene kleuren. In 1909 bereikte de club één van de promotiereeksen. In 1923 haalde men een eerste titel in die reeksen. In 1928, toen de club 25 jaar aangesloten was, werd de naam Royale Union Sportive Tournaisienne.

Na de Tweede Wereldoorlog haalde de club betere resultaten. In 1948 promoveerde men naar de eerste divisie (de huidige tweede klasse). Op 5 mei 1951 bereikte men voor het eerst de eredivisie (de huidige eerste klasse). Dit was de beste periode van de club, waar elke wedstrijd meer dan tienduizend toeschouwers kwamen kijken in het Gaston Horlait stadion (dit zou later het Magdeleine Lefebvrestadion worden).

Het verblijf in de hoogste klasse duurde echter maar één seizoen, de ploeg werd allerlaatste met slechts 3 overwinningen en 12 punten, en na amper twee seizoenen in Tweede Klasse zakte de ploeg vlug weg tot in de lagere nationale reeksen.

In mei 2002 fuseerde men uiteindelijk met de andere grote club van de stad, RRC Tournai onder de nieuwe naam Royal Football Club Tournai.

In 2016 werd de naam van FC Vaulx (stamnuumer 9554) verandert in Renouveau Union Sportive Tournai en dragen terug de groen-rode kleuren van het toenmalige RUS Tournaisienne.   

Bron: Limo Wreck

Foto: 45football