FC Tielen werd opgericht op 1 mei 1934 en speelde onder stamnummer 2216 en in roodzwarte kleuren. De club verbleef verscheidene decennia in de Antwerpse provinciale reeksen.

Het was de droom van Staf Janssens van hoofdsponsor IJsboerke om in zijn eigen dorp een grote voetbalploeg uit te bouwen. Er werden voetbalspelers uit de hogere afdelingen aangetrokken en er werd een nieuw stadion gebouwd. Ook de kleuren veranderde in 1982: rood-zwart werd geel-blauw. In het begin van de jaren 90 steeg de club in korte tijd naar de nationale reeksen.

In 1990 promoveerde Tielen uit Eerste Provinciale naar Vierde Klasse. De ploeg leek door te gaan op zijn elan het volgende seizoen, maar strandde uiteindelijk op een tweede plaats, op amper één punt van kampioen Tubantia Borgerhout en miste zo een nieuwe promotie. Ook het daaropvolgende seizoen werd Tielen tweede, tot men in 1994 na drie seizoenen Vierde Klasse uiteindelijk er in slaagde de reeks te winnen. Tielen promoveerde zo verder naar Derde Klasse.

Ook in Derde Klasse was Tielen succesvol. Reeds in het eerste seizoen pakte men er de titel, en stootte meteen door naar Tweede Klasse. Tielen draaide er twee jaar mee in de middenmoot, maar eindigde er in 1998 uiteindelijk als voorlaatste op een degradatieplaats. Ondertussen had de familie Janssens IJsboerke in 1997 verkocht waardoor de sponsoring van de club stopte.

De allerlaatste match van KFC Tielen was op 30 mei 1998 in Tweede Klasse. Het werd 1-5 in een thuismatch tegen KV Mechelen. De club ging failliet en verdween in 1998.

Een nieuwe club werd kort daarna opgericht, VC Tielen, met stamnummer 9326, en startte onderaan de ladder in Vierde Provinciale en zou in 2007 opgaan in een fusie met KVV Lichtaart Sport tot KFC De Kemepen Tielen-Lichtaart, met stamnummer 4469.

Twee bekende voetballers speelden ooit voor KFC Tielen: tussen 1991 en 1993 sloot Piet den Boer zijn voetbalcarrière af bij KFC Tielen en Jef Delen werd er door KV Mechelen weggehaald nadat hij voor de geel-blauwen had gespeeld van 1996 tot 1998. 

Bron: Limo Wreck

Foto: Laststicker

Seizoen 1996-’97