Deze Luikse club werd opgericht in 1901 als Sporting Club de Theux. Van 1904 tot 1908 trad de club aan in de Waalse reeks in de Tweede Afdeling, toen een derde klasse waarvan de winnaars achteraf om de titel in Eerste Afdeling (de latere Tweede Klasse) speelden. In 1908-’09 eindigde Theux daar tweede, en kon zo ook effectief deelnemen in de Eerste Afdeling. Ook de volgende twee seizoenen trad Theux aan in deze reeks. In 1911 eindigde men echter als voorlaatste, en de club zakte weer naar de lagere reeksen.

Ruim een decennium later, in 1924, bereikte Theux opnieuw de Eerste Afdeling. De ploeg eindigde als op drie na laatste, en moest door het groot aantal zakkers na één seizoen opnieuw degraderen. Bij het 25-jarige bestaan in 1926 kreeg de club de koninklijke titel en werd Royal Sporting Club Theux. Halverwege de jaren 30 zou het stamnummer 14 nog even terugkeren in de nationale reeksen, met drie seizoenen Tweede Afdeling (de latere Derde Klasse). In 1937 verdween Theux echter weer. De club verdween uit het nationale voetbal, en zakte verder weg tot de laagste Luikse provinciale reeks. Pas meer dan een halve eeuw later zou Theux weer in de nationale reeksen verschijnen. Van 1990 tot 1994 speelde RSCT vier seizoenen in de Vierde Klasse, maar zakte daarna weer naar het provinciaal voetbal.

In 1998 fusioneerde RSC Theux met RCS Juslenvillois met stamnummer 3853 tot RAF Franchimontois en speelde verder met het oude stamnummer 14 van Theux.

Bron: Limowreck

PS: Foto’s van deze “verdwenen Club” zijn welkom via vergane-voetbal-glorie@telenet.be