Deze club, uit de Antwerpse deelgemeente van Rumst, werd opgericht in 1927 en sloot zich aan bij de Vlaamsche Voetbalbond, alwaar men viermaal kampioen werd in de hoogste reeks. In 1938 werd Terhagen lid van de KBVB en kreeg er stamnummer 2645. De geel-zwarten gingen spelen in de Antwerpse provinciale reeksen, die kort daarna enkele jaren werden onderbroken wegens de Tweede Wereldoorlog.
Vlug en Vrij klom al gauw op en bereikte kort na de oorlog, in 1947, voor het eerst de nationale bevorderingsreeksen, in die tijd het derde niveau. Het eerste seizoen in Bevordering eindigde men maar net boven de degradatiezone. De club kon zich wel redden en eindigde de volgende drie seizoenen telkens op een vierde plaats.
In 1952 eindigde Terhagen in de middenmoot op een negende plaats. Het jaar nadien zouden echter grote competitiehervormingen worden doorgevoerd, waarbij een vierde nationaal niveau werd gecreëerd en het aantal clubs in de hogere nationale reeksen werd gereduceerd. Door deze inkrimping moest Terhagen toch een niveau zakken. Men bleef zo weliswaar in de nationale bevorderingsreeksen, maar dit was voortaan de Vierde Klasse. De grootste stunt dat Terhagen ooit realiseerde was in 1953 toen zij als Vierdeklasser het grote Anderlecht uitschakelde in de Beker van België na verlengingen.
Na een seizoen in de middenmoot in Vierde Klasse, eindigde Terhagen er in 1954 als tweede, weliswaar op ruime afstand van reekswinnaar RAA Louviéroise. Dit resultaat kon men niet meer herhalen. Men eindigde nog enkele malen halverwege de eindklassering tot men in 1957 op de 14de plaats eindigde, een degradatieplaats. Na tien seizoenen onafgebroken nationaal voetbal zakte de club weer naar de provinciale reeksen.
Het verblijf in provinciale was van korte duur, want in 1958 promoveerde Vlug en Vrij Terhagen al terug naar Vierde Klasse. Deze terugkeer bracht weinig succes. De Antwerpenaren strandde immers op een voorlaatste plaats en degradeerde na één seizoen weer terug naar de provinciale afdelingen. Men zou nooit meer terugkeren in de nationale reeksen.

In 1966 staakte de club de activiteiten, gaf forfait voor het volgend seizoen en in 1967 werd de club definitief geschrapt.

Bron: LimoWreck, Lexicon der Clubs, Wim Rottiers 

Foto: Ons Land