KVC Livinus St. Lievens-Houtem, met stamnummer 5741, sloot zich in de eerste helft van de jaren 50 aan bij de Belgische Voetbalbond en verbleef de eerste dertig jaar van hun bestaan in de Oost-Vlaamse provinciale reeksen.
In 1984 bereikte Livinus voor het eerst de nationale afdelingen en eindigde zijn eerste seizoen in Vierde Klasse op een vierde plaats. Dit resultaat kon men niet meer herhalen en in het derde jaar in Vierde Klasse eindigde men op twee na laatste en zakte in 1987 zo terug weer naar Provinciale.
Livinus St. Lievens-Houtem kon niet meer terugkeren en bleef de volgende jaren in Eerste Provinciale spelen. Rond de eeuwwisseling kende de club een sportieve terugval. In 1998 eindigde men nog in de subtop in Eerste Provinciale, maar in 1999 werd men laatste, met amper 14 punten en een doelpuntensaldo van 35-100. De club degradeerde zo in 1999 naar Tweede Provinciale, waar men het volgende seizoen het nog moeilijker kreeg. Men eindigde daar afgetekend allerlaatste, met nul punten en een doelsaldo van 24-248 na 30 wedstrijden. Livinus zakte in 2000 verder weg naar Derde Provinciale.
De volgende jaren kon de club zich nog redden en eindigde in de middenmoot in Derde Provinciale.

In 2003 besliste men de club op te doeken, mede door een hoge financiële schuldenlast. Men speelde nog het seizoen uit en eindigde voorlaatste in Derde Provinciale. Na dat seizoen werd de club definitief geschrapt.

Bron: LimoWreck  

Foto: Hans Van Boven 

KVCL St. Lievens-Houtem in het seizoen 1993-1994