De club werd opgericht in 1906 als Association Sportive Renaisienne, afgekort AS Renaisienne, later werd de naam ASSA Ronse. De ploeg speelde zijn wedstrijden op terreinen aan de Steenweg op Leuze, met groen-witte verticale strepen in de uitrusting.

In 1926, bij de toekenning van de stamnummers, kreeg de club het nummer 38.

In 1908 werd een andere club, F.C. Renaisien opgericht, dat later stamnummer 46 kreeg. De beide clubs speelden hun eerste officiële derby op 8 oktober 1911, dat eindigde op een 1-1-gelijkspel.

In 1919 nam ASSA rood-wit als clubkleuren aan. Op 7 mei 1922 werd een nieuw terrein ingehuldigd aan de Vier Maartlaan. De club bereikte in de jaren 20 de Tweede Klasse, maar moest degraderen bij competitiehervormingen in 1926. De club promoveerde in 1937 opnieuw naar Tweede Klasse, waar het ook terug Club Ronse aantrof. Beide clubs kenden rond deze tijd hun beste periode. In 1948 werd ASSA Ronse echter laatste, en degradeerde naar Bevordering, toen de Derde Klasse. De ploeg speelde ook tijdens de jaren 50 nog in Bevordering, met een tijdlang Raymond Goethals in doel. Vanaf de jaren 60 zakte de club echter compleet weg en tegen het seizoen 1972/73 was men zelfs wegzakt tot in Vierde Provinciale.

In 1987 fusioneerden ASSA en Club Ronse uiteindelijk, onder impuls van Orphale Crucke. Als eerbetoon kreeg het stadion zijn naam. ASSA speelde nog steeds diep in Derde Provinciale en ook Club Ronse was tot in Tweede Provinciale gezakt. De nieuwe club heette KSK Ronse en speelde verder met stamnummer 38 van ASSA. De clubkleuren werden een combinatie van het rood-wit van ASSA en het blauw-wit van Club.

Bron: Limo Wreck

Foto’s: Flemish Ardennes Groundhopping