Football Club La Rhodienne werd opgericht in 1927 en kreeg stamnummer 1274. In 1929 ging de ploeg in competitie van start in de Derde Gewestelijke afdeling en speelde er meteen kampioen. In 1936 stootte men door naar de provinciale afdelingen. Na de oorlog werden de Vlaams-Brabanders in het seizoen 1947-’48 kampioen en klommen zo op naar de nationale bevorderingsreeksen (toen het derde niveau). In de jaren 50 ging de club wat op en neer tussen de nationale en de Brabantse provinciale afdelingen. In 1951 viel men terug naar provinciale maar Rhodienne speelde echter direct kampioen en kon in 1952 weer van start in bevordering (toen de Vierde Klasse). Na drie seizoenen werd men weer laatste en speelde de seizoenen 1955-’56 en 1956-’57 weer in provinciale. De club steeg weer naar Vierde Klasse en werd er in 1960 zelfs tweede. Ook de volgende jaren bleef men het goed doen. Het laatste seizoen 1962-’63 sloot de club af op een derde plaats in Vierde Klasse slechts één puntje van kampioen Voorwaarts Tienen.

Het jaar 1963 zou gekenmerkt worden doordat de club van stamnummer verwisselde met Racing Club Brussel (stamn° 6) omdat deze Brusselse club een fusie aanging met White Star Brussel (stamn° 47) met behoud van dit nummer. Door deze fusie zou het oude stamnummer verdwijnen wat de Brusselaars jammer zouden vinden. Door een goocheltoer met Koninklijke Sport St. Genesius-Rode, een kleinere club uit de gemeente, en een naamsverandering werd dit nummer in leven gehouden.

K. Sport St-Genesius-Rode, de nieuwe naam en nu onder stamnummer 6, begon het seizoen 1963-’64 in Derde Klasse, waar de vorige club met dit stamnummer, Racing Club Brussel, het vorige jaar eindigde. Men hield het nog twee seizoenen uit op dit niveau maar werd in 1965 laatste en zakte terug naar Vierde Klasse, waar de club met z’n vorig stamnummer enkele jaren tevoren had gespeeld. In 1972 eindigde de club op twee na laatste en degradeerde weg naar de Brabantse provinciale reeksen. Aanvankelijk kon men zich nog redden in Eerste Provinciale maar in 1982 zakte men weg naar Tweede Provinciale.

In 1996 fusioneerde men met KVC Verrewinkel tot KFC Rhodienne-Verrewinkel, uiteraard met het oude stamnummer 6.

Bron: LimoWreck, Lexicon der Clubs

PS: Foto’s van deze “Verdwenen Club” zijn welkom via vergane-voetbal-glorie@telenet.be