In 1940, bij het begin van de Tweede Wereldoorlog, waren er in het West-Vlaamse Poperinge enkele wijkploegen opgericht die onderling tegen elkaar speelden. Blue Star Poperinge sloot in september 1941 aan bij de Belgische Voetbalbond met stamnummer 3172. Het embleem werd een blauwe ster op een witte achtergrond. Blue Star speelde zijn eerste seizoen in een reeks “Beginnende Clubs van het Westland”. De club werd er meteen kampioen, na alle 18 wedstrijden te winnen. De ploeg scoorde 124 keer en kreeg maar 3 doelpunten tegen. De volgende jaren verhuisde de ploeg nog enkele malen van terrein. Blue Star bleef de volgende jaren wel in de laagste provinciale reeksen spelen. Slechts in 1963 en 1974 lukte het even voor de club om te promoveren.

Sinds 1974 speelde men op wat toen de Don Bosco-sportzone was. In de jaren 80 kreeg KBS Poperinge ook een tweede jeugdploeg. Bij het 50-jarig bestaan van de club in 1990 kreeg de club het predicaat koninklijk, en heette voortaan KBS Poperinge. Eind jaren 90, begin 21ste eeuw, kende de club sportief een opmars. In 1997-’98 kon men promotie afdwingen naar Derde Provinciale. Na een jaar kon men zelfs doorstoten naar Tweede Provinciale. In het eerste seizoen haalde men een zevende plaats. Het volgende seizoen slaagde men er in een plaats in de eindronde af te dwingen. In de finale miste men daar promotie na verlies tegen Sassport Boezinge. In 2003 lukte het uiteindelijk toch, en Blue Star promoveerde voor het eerst in zijn bestaan naar de hoogste provinciale reeks. In die periode zakte stadsgenoot KFC Poperinge zelfs naar Tweede Provinciale, zodat het jongere Blue Star op dat moment de hoogste genoteerde club uit de stad werd. In 2009 pakte Blue Star onder leiding van trainer Jerko Tipuric de titel in Eerste Provinciale. Voor het eerst in zijn bestaan stootte de club zo door naar de nationale reeksen in Vierde Klasse, bijna vier decennia nadat KFC Poperinge daar al eens in was geslaagd. KBS Poperinge kon zich in dat daaropvolgende seizoen net verzekeren van het behoud.

In 2013 besliste men te gaan samenwerken met streekgenoot KVK Ieper, een oudere club, aangesloten bij de KBVB met stamnummer 100 en op dat moment eveneens actief in Vierde Klasse. De eerste elftallen van beide clubs zouden vanaf het seizoen 2013-’14 samensmelten. Onder de nieuwe naam Voetbal Klub Westhoek, met rood-blauwe kleuren en met stamnummer 100 van KVK Ieper, ging de fusieclub verder spelen in Ieper. Als club bleef KBS Poperinge wel nog autonoom, maar wel onder de vernieuwde naam Blue Star Westhoek-Poperinge en stamnummer 3172. Met een eigen bestuur en met een eigen jeugdwerking bleven ze verder spelen in Poperinge. In 2014 werd de naam afgekort tot Blue Star Westhoek en kreeg er een vrouwenploeg bij, genaamd de ‘Livinas’.

Bron: Pepiino 94, LimoWreck

Foto’s: Westhoekverbeeldt

Blue Star in 1944

In de periode 1945-1959

 

Kampioen in 1974