De club werd opgericht in 1921 en sloot zich het jaar nadien aan bij de Belgische Voetbalbond. Bij de invoering van de stamnummers in 1926 kreeg men het nummer 216 toegekend.

In 1935 verscheen de club in de nationale bevorderingsreeksen, op dat moment de Derde Klasse, maar zakte na een seizoen weer. De club, met blauwwitte kleuren, bleef ook na de Tweede Wereldoorlog in de hoogste Henegouwse provinciale afdeling. De moeilijkste periode voor Royal Racing Club Péruwelz kwam er in het begin van de jaren 90. In 1990 zakte de eerste ploeg naar Derde Provinciale en in 1995 verdween men zelfs naar het allerlaagste niveau, Vierde Provinciale, waar men zelfs laatste eindigde. Bovendien dreigde de club te verdwijnen. Na de komst van een nieuw bestuur in 1996 kon de club echter weer beginnen aan een terugkeer. In drie jaar steeg Péruwelz weer naar Tweede Provinciale. In 2001 pakte men ook daar de titel, en zo bereikte RRCP na 45 jaar terug de hoogste provinciale afdeling. Ook daar bleef men goede resultaten halen want in het eerste seizoen dwong men al meteen een plaats in de eindronde af. Péruwelz kon echter geen promotie afdwingen. Het volgende seizoen, 2002-’03, bereikte men opnieuw de eindronde, maar weer zonder succes.

Het volgende seizoen was het uiteindelijk wel raak voor de club. Na 69 jaar steeg de club weer naar de nationale bevorderingsreeksen, de Vierde Klasse, en dat minder dan tien jaar nadat de club helemaal onderaan in Vierde Provinciale had gestaan. De ploeg speelde zijn eerste seizoen 2004-’05 in de middenmoot. Het volgende seizoen dwong men ook in Vierde Klasse al een plaats in de eindronde af. De Henegouwers haalde er de finale, en stootte zo na amper twee seizoenen verder door. Vanaf 2006 trad men zo aan in de Derde Klasse.

In het seizoen 2008-’09 behaalde Péruwelz de voorlaatste plaats in het klassement samen met Wielsbeke, nadat het vele punten werd ontnomen door het opstellen van een niet-speelgerechtigde speler. Péruwelz won een testmatch voor de barrageplaats tegen Wielsbeke en mocht zo nog naar de eindronde om te strijden tegen de degradatie. Daar verloor men van Vierde-klassser KSLK Ternat, wat voor RRC na drie seizoenen weer degradatie naar Vierde Klasse zou betekenen. De verliezers van de eindronde speelden echter nog verder voor eventuele bijkomende promotieplaatsen. In het vervolg van de eindronde won men nog van KESK Leopoldsburg en Entente Bertrix, en door de zaak La-Louvière werd de club nog opgevist en kon het haar plaats in Derde Klasse toch behouden.

Eind januari 2010 werd bekendgemaakt dat, na het failliet van Excelsior Mouscron, Péruwelz zou “fusioneren” met laatstgenoemde. Het ging om een officieuze fusie, waarbij RRC, met stamnummer 216, van naam veranderde en verhuisde van het Stade de la Verte Chasse in Péruwelz naar Le Canonnier in Moeskroen. De club kon als dusdanig geen aanspraak maken op het palmares van de ploeg met stamnummer 224 (Excelsior Moeskroen) maar wel op het (iets minder indrukwekkend) palmares van RRC Péruwelz. Al gauw richtten enkele liefhebbers een nieuwe club op: Péruwelz Football Club, dat bij de KBVB aansloot met stamnummer 9540. Dit was echter een volledig aparte nieuwe club, en startte in Vierde Provinciale. De fusieclub Royal Mouscron-Péruwelz ging in 2010 van start in de Vierde Klasse omdat RRC Péruwelz laatste eindigde in Derde Klasse in het seizoen 2009-’10.

Bron: Vandenbrink2

Foto: Jean-Luc Boitte

PS: Meer foto’s van deze Verdwenen Club zijn welkom via vergane-voetbal-glorie@telenet.be   

In het seizoen 2008-2009