In 1932 werd Overpeltse Voetbal Vereniging opgericht en speelde aanvankelijk bij de Vlaamse Voetbalbond. Twee jaar later stapte men over naar de KBVB onder stamnummer 2082.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad de geelzwarte club aan in een noodcompetitie met andere ploegen uit de streek. In het seizoen 1945-’46 haalde men de titel en promoveerde men naar Tweede Provinciale, toen de hoogste reeks van de provincie Limburg. Na reekshervormingen bleef men de volgende jaren in Tweede Provinciale. In 1953 volgde een degradatie maar in 1958 kon men weer terugkeren. Overpeltse bleef op dat niveau de volgende 18 seizoenen onafgebroken spelen. De jaren nadien werden promoties opgevolgd door degradaties.
Overpeltse VV bleef echter decennialang in de Limburgse provinciale reeksen spelen. In 1997 degradeerde men van Tweede naar Derde Provinciale en in 1998 zakte men zelfs verder weg naar Vierde Provinciale. Het verblijf in deze laagste afdeling duurde echter maar één seizoen. Overpeltse werd vierde, mocht naar de eindronde, en wist zo in 1999 meteen weer promotie naar Derde af te dwingen. Het zou de aanzet zijn van een vlugge opmars van de club enkele jaren later.
Na de fusie van grote buur Overpelt Fabriek met Lommel SK in 2003 nam de club hun intrek in De Leukens, het voormalig stadion van Overpelt-Fabriek. Ook op sportief gebied zou Overpeltse VV de volgende jaren al gauw de leemte opvullen die Overpelt-Fabriek had achtergelaten. In het seizoen 2004-’05 haalde men de eindronde in Derde Provinciale, waar men de promotie wist af te dwingen. In 2005-’06 herhaalde men dit in Tweede Provinciale. Ook in Eerste Provinciale ging men voort op dit elan. Overpeltse VV werd er meteen kampioen en promoveerde zo in 2007 voor het eerst in zijn bestaan naar de nationale Vierde Klasse.
Dit eerste seizoen in de nationale reeksen werd geen succes. De geelzwarten werden op twee na laatste en zakte weer. In Eerste Provinciale wisten de Limburgers zich meteen weer een plaats in de eindronde af te dwingen. Men haalde de interprovinciale eindronde, en dankzij een overwinning op RFC Meux mocht de club in 2009 weer naar Vierde Klasse, waar men zich ditmaal wel kon redden.

De financiële toestand van de club ging echter achteruit, jeugdspelers trokken weg en het supportersaantal nam af. In het voorjaar van 2014, besloot men dan ook tot een fusie met het naburige Esperanza Neerpelt, dat op dat moment in dezelfde reeks speelde. De fusieclub ging FC Esperanza Pelt heten en trok naar het sportpark De Roosen in Neerpelt. Men zou verder spelen in Vierde Klasse tenzij Overpelt op het einde van het seizoen toch nog via de eindronde zou promoveren. Noch Neerpelt noch Overpelt dwongen via de eindronde promotie af, en de fusieclub ging zo verder in Vierde Klasse met het stamnummer 2529 van Neerpelt. Overpeltse VV werd vereffend en stamnummer 2082 werd definitief geschrapt.

Bron: LimoWreck

PS: Foto’s van deze “Verdwenen Club” zijn welkom via vergane-voetbal-glorie@telenet.be