De wortels van deze Limburgse club gaan terug tot Vlug & Vrij Overpelt-Usines, dat in de jaren 20 werd opgericht en zich in 1927 aansloot bij de Belgische Voetbalbond met stamnummer 1064. De club werd reeds geschrapt in 1933, maar werd opnieuw opgericht in 1937 als Vlug & Vrij Overpelt-Fabriek. Men sloot zich opnieuw bij de Voetbalbond aan en kreeg er nu stamnummer 2554.

Overpelt-Fabriek werd genoemd naar de gelijknamige wijk met zijn zinkfabriek en was de club van de arbeiders. De club stond bekend voor zijn grote toeschouwersaantallen en een volks karakter. De club speelde in het stadion De Leukens en in 1954 bereikten men de nationale reeksen. Na drie jaar in Vierde Klasse stootte men in 1957 door naar Derde Klasse. In 1982 promoveerde men zelfs naar Tweede Klasse, waar men drie jaar bleef spelen. Daarna pendelde de club nog verscheidene jaren op en neer tussen Tweede en Vierde Klasse. In 1987 werd de club koninklijk en halverwege de jaren 90 speelde men nog eens drie seizoenen in Tweede. Men bereikte echter nooit de hoogste klasse. 

In het seizoen 2002-’03 speelde KVVOF in Derde Klasse, op het moment dat buur Lommel SK failliet ging en door de voetbalbond geschrapt werd. Overpelt-Fabriek en Lommel SK fusioneerden tot Koninklijke United Overpelt-Lommel, meestal KVSK United genoemd. De fusieclub nam het stamnummer 2554 van Overpelt over (het stamnummer van Lommel bestond immers niet meer door het faillissement), en ging spelen in het stedelijk Soevereinstadion van Lommel. De B-kern en de nationale jeugdploegen van de fusieclub gingen aanvankelijk spelen in het stadion van Overpelt, De Leukens, maar trokken in het seizoen 2006-’07 ook naar Lommel. De clubkleuren van Lommel (wit en groen) en Overpelt (rood en blauw) werden samengenomen als nieuwe clubkleuren.

Bron: Spin2

Foto: Zie-Magazine 

KVV Overpelt-Fabriek in het seizoen 1971-’72