SK Sint-Paulus werd opgericht in 1938 en sloot aan bij de Vlaamse Voetbalbond. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 30 november 1943, stapte men over naar de KBVB, waar men stamnummer 4013 kreeg toegekend. In 1944 ging men zo van start in competitie. Dit was toen in een noodcompetitie in Derde Gewestelijke C in de provincie Brabant. In 1948 haalde Sint-Paulus er voor de eerste keer een titel, maar de ploeg zakte na een seizoen weer.
Een decennium later zou de blauw-gele club echter een opmars maken. In 1956 haalde men voor de tweede keer de titel, maar opnieuw zakte men weer na één seizoen naar Derde Provinciale, maar werd meteen weer kampioen en promoveerde zo in 1958 nogmaals. Na vier seizoenen in Tweede Provinciale, in 1962, slaagde Sint-Paulus daar ook in de titel te pakken. Opwijk promoveerde zo naar Eerste Provinciale waar men verder op zijn elan ging, en de ploeg streed er meteen mee voor de titel.
Maar tijdens een thuiswedstrijd tegen Klim-Op Begijnendijk had een supporter een steen gegooid naar een speler van het bezoekende elftal en deze verwond. Het provinciaal comité besliste dat de match herspeeld moest worden. Na een strenge winter waren bovendien veel wedstrijden opgeschoven, zodat deze wedstrijd pas na het seizoen opnieuw gespeeld kon worden; op 1 juni 1963. Winst in deze match zou Opwijk de titel opleveren; maar ook Begijnendijk moest voor winst gaan om degradatie af te wenden. Opwijk verloor de wedstrijd, maar haalde dankzij zijn tweede plaats toch de promotie binnen. Voor het eerst in de clubgeschiedenis stootte men door naar de nationale afdelingen.
Dat eerste seizoen 1963-’64 in Vierde Klasse bleef blauw-geel sterk spelen. Men eindigde er zelfs meteen derde, op vier punten van reekswinnaar CS Schaerbeek. Opwijk eindigde het jaar erna nog in de subtop, maar flirtte de seizoenen er na met de degradatie. In 1968 eindigde Sint-Paulus Opwijk uiteindelijk op een voorlaatste plaats, met amper 12 punten uit 30 wedstrijden. Na vijf seizoenen nationaal voetbal verdween Opwijk weer naar de Brabantse provinciale reeksen.
Opwijk bleef zes jaar in Eerste Provinciale spelen. In 1974 moest men echter ook daar zakken. KSK was weliswaar nog als twaalfde geëindigd, maar door een groot aantal Brabantse zakkers uit de nationale reeksen, moest de club plaatsmaken en degraderen.
Sint-Paulus bleef zes jaar in Tweede Provinciale hangen. In 1980 was het eindelijk wel weer raak. Opwijk werd op overtuigende wijze kampioen met 13 punten voorsprong op Tollembeek. Men redde zich in eerste instantie nipt in de hoogste provinciale reeks dankzij een 14de plaats en aangezien er geen Brabantse clubs zakten uit de nationale bevorderingsreeksen. Maar Vierdeklasser KHO Merchtem, die zelfs kampioen speelde, werd echter omwille van omkoping veroordeeld tot degradatie. Ondanks de degradatie van deze Brabantse club zou Opwijk toch nog de degradatie ontlopen. Maar ook het Brabantse AC Betekom werd echter voor omkoping veroordeeld, en diende te zakken. Opwijk werd zo, samen met Tubize, de dupe en moest zo in extremis toch zakken. Er werd nog even voorgesteld om volgend seizoen met 18 in plaats van 16 ploegen te spelen in Eerste Provinciale, maar dat idee ging niet door. Pas jaren later zou het reglement gewijzigd worden zodat ingeval clubs dienen te zakken omwille van omkopen, er extra stijgers zouden zijn uit die provincie, en geen andere clubs zouden dan de dupe worden.
Opwijk zou zo vanaf 1981 weer twaalf seizoenen in Tweede Provinciale moeten spelen. De club streed er regelmatig mee voor de titel en strandde meerdere malen op een tweede plaats. Zo eindigde men in 1983 net na VC Leeuwkens Teralfene, in 1988 na KFC Avenir Lembeek en in 1989 na Kampenhout SK. In 1993 slaagde men er uiteindelijk wel in de titel te pakken in Tweede, en opnieuw naar de hoogste provinciale reeks te promoveren.
De ploeg haalde er goede resultaten, en kon in 1995 en 1996 zelfs een plaats in de eindronde versieren. Telkens strandde men daar echter al in de eerste ronde, en de club miste zo de kans op verdere promotie. In 1997, na vier seizoenen in Eerste, ging het echter de andere kant uit. Sint-Paulus Opwijk degradeerde weer naar Tweede Provinciale.
Opwijk bleef er enkele seizoenen hangen, tot 2002-’03. Een testmatch tegen SK Beersel moest beslissing brengen over de titel. Na 90 minuten en een 1-1 stand en na verlengingen moest een strafschoppenreeks de beslissing brengen. Opwijk won die met 5-3. Sint-Paulus haalde zo weer promotie naar Eerste Provinciale. Twee jaar later haalde Opwijk daar opnieuw de eindronde. Men stootte er door naar de finale tegen Racing Jet Wavre. Ook tegen deze club haalde men het na strafschoppen en dankzij deze eindrondewinst keerde Sint-Paulus Opwijk na 37 jaar terug in de nationale reeksen.
In hun eerste seizoen slaagde men er al in een periode te winnen en zo een plaats in de eindronde af te dwingen. Na winst tegen Lyra TSV en FC Bleid waren eerst RRC Péruwelz en daarna RFC Liégeois echter te sterk, en Opwijk slaagde er zo niet in verder door te stoten. Twee jaar later haalde Opwijk nogmaals de eindronde, waar het al in de eerste ronde door datzelfde FC Bleid werd uitgeschakeld. In 2011 eindigde men voorlaatste en de club zakte zo na zes seizoenen weer naar Eerste Provinciale.
KSK Opwijk kende sportieve en extra-sportieve moeilijkheden. Men bleef in Eerste Provinciale en eindigde daar in 2014 als allerlaatste. De club besliste in mei 2014 om een seizoen inactief te zijn en het seizoen 2014-’15 geen ploegen in competitie te brengen. Ondertussen zou men proberen de schulden af te betalen. Er werd een samenwerkingsproject opgezet met gemeentegenoot VC Eendracht Mazenzele, aangesloten bij de KBVB met stamnummer 6353 en actief in Derde Provinciale. De jeugdspelers van Opwijk zouden naar Mazenzele toe kunnen. Tot een fusie kwam het niet meteen, maar Eendracht Mazenzele wijzigde wel al zijn naam in Eendracht Mazenzele Opwijk.
Op 7 juni 2015 werd op de website van de club bekendgemaakt dat KSK Sint-Paulus Opwijk in mei 2015 zijn ontslag had ingediend bij de KBVB. De club werd definitief geschrapt begin augustus 2015.

Bron: Japio

Foto’s: Promotiona, Editiepajot

Video: YouTube, Man bijt hond   

Seizoen 2007-’08

Het laatste seizoen van KSK Sint-Paulus Opwijk (2013-’14)

in 2006-’07 werd de club en het leven er rond een seizoen lang gevolgd in het programma “Man bijt hond” op de openbare omroep VRT.