In 1904 werd de club Van Neste Genootschap Oostende (afgekort VG Oostende) opgericht, die later stamnummer 31 kreeg. Deze kreeg in 1929, bij het 25-jarige bestaan, de koninklijke titel en werd voortaan KVG Oostende genoemd. De geelrode club speelde meestal in de lagere nationale reeksen (Derde en Vierde Klasse), maar verscheen ook enkele seizoenen in Tweede Klasse. De jarenlange stadsrivaal was AS Oostende, dat met stamnummer 55 speelde. Deze club was iets succesvoller en speelde enkele jaren op het hoogste niveau. Aan het einde van de jaren ’70 zakte echter ook ASO weg naar de lagere reeksen. In 1981 besloten de twee clubs om te fusioneren als KV Oostende, en speelde verder met het stamnummer 31 van KVG Oostende. Bijgevolg nam de nieuw club ook het palmares en de geschiedenis van het oude VG over.
Enkele supporters wilden de oude naam echter in stand houden en daarom werd in 1982 een nieuwe club opgericht, FC Oostende Voetbal Gemeenschap. De KBVB voorziet immers een reglement dat bepaalt dat een clubnaam gedurende de eerste tien jaar na de verdwijning ervan niet mag worden gebruikt. De kleuren werden behouden en kreeg stamnummer 8837. Op 8 september 1982 werd de eerste competitiewedstrijd gespeeld, in Vierde Provinciale West-Vlaanderen. Op papier was dit dus een andere club dan het vroegere VG Oostende, zodoende kon het nieuwe VG geen aanspraak maken op het palmares en de geschiedenis van het oude VG Oostende.
De nieuwe vereniging kende tijdens jaren ’80 verschillende problemen, zowel op het financiële vlak, als door een tekort aan belangstelling en diverse wissels binnen het bestuur. Ook op sportief vlak had men enkele moeilijke seizoenen. Pas in het begin van de jaren ’90 kende VG een eerste opgang. In het seizoen 1989-’90 slaagde VGO erin om de titel te pakken en te promoveren naar Derde Provinciale.
Op 22 augustus 1991 kon men eindelijk zijn naam veranderen naar Vanneste Genootschap Oostende, tien jaar na het verdwijnen van de naam van de oorspronkelijke club.
Aan het einde van het seizoen 1991-’92 mocht VGO opnieuw de titel vieren, waardoor het kon doorstoten naar Tweede Provinciale. In haar eerste seizoen in Tweede werd VG direct vice-kampioen. In de daaropvolgende eindronde werd de promotie afgedwongen naar de hoogste provinciale afdeling. VGO zakte echter onmiddellijk, en gedurende de rest van de jaren ’90 schommelde de club tussen Eerste en Tweede Provinciale.
In het seizoen 2000-’01 zakte VG één seizoen terug naar Derde Provinciale, maar in de jaren erna maakte de club een nieuwe opgang.
In 2001 verhuisde men overigens van het vervallen Armenonville stadion, waar ook het oude VG Oostende altijd had gespeeld, naar het gemeentelijke Albertparkstadion. Het oude Armenonville werd enkele jaren later afgebroken.
In 2004-’05 werd VGO kampioen in Eerste Provinciale en promoveerde voor het eerst in haar relatief jonge bestaan naar de nationale afdelingen en trad vanaf 2005 aan in Vierde Klasse. In het eerste seizoen in Bevordering streed VGO meteen mee bovenaan in de reeks. Tot twee speeldagen voor het einde stond de club mee aan de leiding. Uiteindelijk moesten “de Végisten”  de titel aan KSV Oudenaarde laten. Ook in de eindronde faalde de ploeg om de promotie naar de Derde Klasse af te dwingen.
VGO zou zich vier opeenvolgende seizoenen weten te redden in Bevordering, tot de club in het seizoen 2008-’09 als laatste eindigde en naar Eerste Provinciale zakte. Ook in het daaropvolgende seizoen wist VG zich niet te handhaven en degradeerde meteen naar Tweede Provinciale.
Omdat de accommodatie in het Albertparkstadion te ruim was geworden voor een tweedeprovincialer, verhuisde de ploeg in 2010 naar het Oostendse Mispelplein, waar het ter ziele gegane Hoger Op Oostende jarenlang zijn thuiswedstrijden had afgewerkt.
In 2012 mocht VG opnieuw een titel vieren, waardoor het in 2012-’13 weer in de hoogste provinciale afdeling uitkwam. In dat seizoen werd de club meteen vice-kampioen. Door in de eerste plaats financiële problemen moest VG echter forfait geven voor de eindrondewedstrijden.
Het seizoen 2013-’14 werd, met een sterk verjongde kern, aangevat in Eerste Provinciale maar in november 2013 ging de club vrijwillig in vereffening en verdween uit competitie.

Bron: Romaine

Foto’s: VG Oostende

V.G. Oostende in 1925

Seizoen 1965-’66

1982-’83

Laatste ploegfoto in 2013