Voor de Tweede Wereldoorlog werd er door werknemers van de Oostendse vismijn bedrijfsvoetbal gespeeld als SK Vischmijn. Vele gewone clubs uit de hogere reeksen maakten bezwaren tegen het feit dat veel van hun spelers op zaterdag ook in het liefhebbersvoetbal actief waren en zo op zondag geblesseerd of vermoeid waren voor de clubwedstrijden. De Voetbalbond verbood dat spelers naast hun activiteiten in het clubvoetbal nog in het liefhebbersvoetbal aantraden. SK Vischmijn kreeg het moeilijk een opstelling samen te stellen en besloot om zich in 1947 als effectieve club aan te sluiten bij de Belgische Voetbalbond. Omdat men in 1938 al als corporatieve club met de naam VC Vischmijn Oostende was aangesloten bij de Belgische Voetbalbond, moest men een andere naam kiezen en men besloot de V van “Vischmijn” in te ruilen voor de V van “Voorwaarts. De clubnaam werd zo Sport Kring Voorwaarts Oostende en de corporatieve club VC Vischmijn Oostende werd geschrapt. Men behield de groene en witte kleuren van de vroegere ploeg.

SK Voorwaarts ging van start in de Provinciale Derde Afdeling en de club bleef de volgende decennia in de verschillende Westvlaamse provinciale reeksen spelen.

In 1996 werd SKVW Oostende nog kampioen in Vierde Provinciale en promoveerde naar Derde. In 1997 dwong men meteen weer promotie af. Het jaar nadien verliep moeilijker in Tweede Provinciale en de club zakte in 1998 weer naar Derde Provinciale. De club kreeg problemen en ging uiteindelijk op in een fusie met Hermes Oostende, dat bij de Belgische Voetbalbond was aangesloten met stamnummer 4981. In 1998 maakte Hermes Oostende net de omgekeerde beweging dan Voorwaarts Oostende en promoveerde van Derde naar Tweede Provinciale. De fusieclub werd Hoger Op Oostende genoemd, nam zwart en wit als clubkleuren aan en speelde verder met stamnummer 4981 van Hermes in Tweede Provinciale. Stamnummer 4715 verdween definitief. Meer dan een decennium later zou ook fusieclub Hoger Op echter ter ziele gaan.

De bekendste speler die ooit bij de jeugd van S.K.VW.Oostende speelde was Wilfried Puis.

Bron: LimoWreck

Foto: Westvlaams Voetbalboek, Willy Maeckelberghe

Seizoen 1981-’82