Namur Sports ontstond in 1920 door een fusie van Red Star Namur en Excelsior Sporting Club Namur waarbij ook Union Sportive Jamboise werd betrokken. Deze fusieclub, die in het naburige Jambes ging spelen, sloot zich aan bij de KBVB en kreeg enkele jaren later stamnummer 156 toegekend.

Namur Sports trad aan in de Naamse provinciale reeksen en in het seizoen 1923-’24 werd de club kampioen in Tweede Provinciale (toen de naam voor het hoogste provinciale niveau). In 1927 slaagde de club er in te promoveren naar de nationale bevorderingsreeksen, toen de Derde Klasse, maar zakte na een jaartje weer. Op 23 augustus 1931 werd het Stade des Champs-Elysées ingewijd. De club mocht dat jaar opnieuw naar Bevordering.

De club kreeg de koninklijke titel in 1933 en ging Société Royale Namur Sports heten. De club kon zich vlot handhaven in Bevordering en trof er regelmatig stadsgenoot Wallonia Association Namur aan. In 1936 werd Namur Sports tweede met evenveel punten als Royale Union Hutoise. Namur had echter een verliesmatch meer en de promotie was voor Hutoise. Op het eind van de jaren 30 werd het voetbalterrein opnieuw door de Stad Namen opgekocht, om een mogelijke uitbreiding van het St-Camille-ziekenhuis te voorzien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de reguliere competitie enkele keren opgeschort. Namur speelde in 1939-’40 en 1940-’41 in een provinciale competitie. Dat laatste seizoen kon de club zijn matchen niet allemaal afwerken, omdat het terrein bezet was door Duitse soldaten.

In 1941 fusioneerde Namur Sports met stadsgenoot Wallonia Namur (stamnummer 173), ging Royale Union Namur heten en speelde verder met stamnummer 156 van Namur Sports.

Bron: S.H.

Foto: Staros

Namur Sports in 1925