De club werd opgericht in 1922 als Association Athlétique Mouscronnoise, en sloot zich op 17 juni aan bij de Belgisch Voetbalbond. Bij de invoering van de stamnummers in 1926, kreeg de club het nummer 224 toegekend. In 1951 werd de club Koninklijk, en heette voortaan Association Royale Athlétique Mouscronnoise. De club bleef in de Henegouwse provinciale afdelingen spelen.

In Moeskroen speelde in die periode een club, Stade Mouscron, die meer succes kende, en een tweetal decennia in de nationale Bevorderingsreeksen had gespeeld. (eerst Derde, daarna Vierde Klasse). Stade Moeskroen was bij de Voetbalbond aangesloten met stamnummer 508.

De twee Moeskroense clubs fuseerden op 1 juli 1964. De nieuwe fusieclub werd Excelsior Mouscron genoemd en nam het stamnummer 224 van ARA Mouscronnoise over en speelde zijn thuiswedstrijden in Stade Le Canonnier. Het stamnummer 508 van Stade werd definitief geschrapt. Op 31 augustus werd de aanduiding “Royal” nog voor de officiële naam toegevoegd. De fusieclub ging van start in de Derde Klasse, maar zakte in 1972 naar Vierde Klasse en vier jaar later, in 1976, naar Eerste Provinciale. Excelsior Mouscron, bijgenaamd Les Hurlus, was oorspronkelijk aangesloten bij het provinciaal comité van West-Vlaanderen, pas in juli 1976 verhuisde de club naar dat van Henegouwen.

Na drie seizoenen pakte Moeskroen de titel in Eerste Provinciale en keerde zo weer terug naar de nationale reeksen. De club bleef er gedurende de jaren 80 spelen. In juli 1990 werd bij een fusie de club Association Athlétique Rapid Club Mouscronnois opgeslorpt. Dat was een jongere club, die bij de Voetbalbond met stamnummer 8440 was aangesloten.

Na een decennium pakte de club in 1990 de titel in Vierde Klasse en mocht weer naar Derde Klasse. Daar slaagde de club er meteen in zijn reeks te winnen en in 1991 mocht Excelsior voor het eerst aantreden in Tweede Klasse. De club maakte verder opgang, dwong in 1996 een promotie naar de hoogste klasse af en haalde daar in het seizoen 1996-’97 meteen een derde plaats, wat ook Europees voetbal opleverde voor het volgende seizoen.

In 2002 haalde Moeskroen de finale van de Beker van België, maar verloor de finale van Club Brugge. Deze finaleplaats leverde wel opnieuw Europees voetbal op voor de club. Op 13 mei 2006 speelde de ploeg opnieuw de finale van de Beker van België en verloor opnieuw, nu met 2-1 van SV Zulte Waregem.

Op 24 april 2006 maakte de licentiecommissie van de voetbalbond bekend dat Moeskroen geen licentie zou krijgen voor volgend seizoen in Eerste Klasse. De club dreigde zo te degraderen naar Derde Klasse en ging in beroep. In beroep werd de licentie alsnog behaald.

In februari 2009 stond de club, wegens financiële problemen van de hoofdsponsor, op de rand van een faillissement. Eind maart van datzelfde jaar leek Excelsior Moeskroen gered dankzij een investeerder, maar half april had de club nog steeds geen geld ontvangen, waardoor de financiële moeilijkheden bleven aanslepen. De investeerder liet het afweten en voorzitter Dufermont zag zich genoodzaakt om nog maar eens geld in de club te pompen. Eind oktober van dat jaar, terwijl de competitie van het seizoen 2009-’10 al aan de gang was, werd de licentie van Excelsior Moeskroen toch ingetrokken. Algemeen werd verwacht dat de club, na een bestuursvergadering, bekend zou maken in vereffening te gaan, maar Moeskroen tekende beroep aan. De eerstvolgende wedstrijd, tegen Standard Luik, ging zo toch door, maar na die wedstrijd nam een groot deel van de technische staf van de club ontslag. Excelsior bleef zoeken naar nieuwe middelen, maar moest op 4 december 2009 toch vrijwillig in vereffening gaan. Toen de spelers weigerden om nog te spelen, moest Moeskroen forfait geven voor de wedstrijden tegen Cercle Brugge en KV Kortrijk. Een derde forfait tegen Westerlo, twee dagen later, betekende dat Moeskroen definitief uit de Eerste Klasse werd geschrapt, dit gebeurde op 28 december 2009.

Eind januari 2010 werd beslist dat de club zou fusioneren met derdeklasser RRC Péruwelz tot Mouscon-Péruwelz. Deze fusieclub ging zijn thuiswedstrijden afwerken in Le Canonnier, onder het stamnummer van Péruwelz. Het stamnummer 224 van Excelsior Moeskroen werd bijgevolg definitief geschrapt.

Bron: MADe

Foto: Ronald Zwiers, Royal Excel Mouscron

Seizoen 1997-’98

Laatste ploegfoto in het seizoen 2009-’10