Deze Luikse club werd in het begin van twintigste eeuw opgericht als FC Montegnée. In 1915 fusioneerde men met twee andere clubs, namelijk FC Gosson en Esperance FC Montegnée tot Racing FC Montegnée. De fusieclub verscheen in 1923 voor het eerst in de Tweede Klasse. Twee jaar later zou de ploeg degraderen, maar na vier jaar bereikte men terug de Tweede Klasse. Meer nog, een jaar later speelde RFCM opnieuw kampioen en promoveerde zo naar Eerste Klasse. Montegnée werd echter 13de (op 14 teams) in de eindstand, met evenveel punten als Union Saint-Gilloise, maar moest toch degraderen. In de jaren 30 verbleef de club met stamnummer 77 verder in Tweede Klasse, met uitzondering van het seizoen 1933-’34, toen in Derde Klasse. In 1938 zakte de club definitief weg uit Tweede en speelde tot 1952 in Derde Klasse tot men degradeerde naar Bevordering. In 1953 werd men “koninklijk” en heette van dan af Royal Racing FC Montegnée. Kort daarna, in 1954, zakte de blauw-roodhemden naar de Luikse provinciale reeksen.
In 1998 kon de club na verscheidene decennia weer de nationale reeksen bereiken. Na zeven seizoenen dwong men zelfs promotie naar Derde Klasse af. Het seizoen begon daar niet slecht want RRFCM stond aan de winterstop in de middenmoot. Daarna werden bijna alle wedstrijden verloren en uiteindelijk werd Montegnée laatste en degradeerde. Helaas ging de club in het seizoen 2006-’07 op dit negatief elan verder en werd terug laatste in Vierde Klasse. In 2010-’11 keerde men terug naar Vierde maar kon het behoud niet verzekeren.

In 2014 kwam Montegnée in financiële problemen en legde de boeken neer. Stamnummer 77 werd geschrapt nadat er een officieuze fusie werd opgezet met Ans FC, dat eveneens de activiteiten staakte. Een nieuwe club werd opgericht; Racing Ans Montegnée FC, dat met stamnummer 9638 aansloot bij de Belgische Voetbalbond.

Bron: LimoWreck, Lexicon der Clubs 

Foto’s: Mika Gosset, Patrick Wilson II 

Racing FC Montegnée in 1934-’35

Royal Racing FC Montegnée in het seizoen 2010-’11