In 1909 besloten René Tondreau, Maurice Van Pel, Henri Lebailly en Fernand Courtois een nieuwe voetbalclub op te richten in het Henegouwe Mons. Naar het voorbeeld van Léopold Club de Bruxelles wou men ook de naam van de regerende Belgische vorst aannemen. De toelating voor de naam Albert-Elisabeth Club de Mons, die verwees naar het huwelijk van Koning Albert I en Koningin Elisabeth, werd gevraagd aan koning Albert I, en deze werd officieel gegeven op 18 mei 1910 via een brief van het koninklijk paleis. De club werd lid van de KBVB op 17 juni 1910 en kreeg stamnummer 44. In mei 1910 werd de huurovereenkomst getekend voor een hectare land langs de Avenue du Tir en op 25 september 1910 werd voor 300 toeschouwers het nieuwe terrein ingewijd. De club speelde in het blauw en wit (de kleuren van de koninklijke familie) tot september 1920, later met rood en wit, de kleuren van de stad Bergen.
Na de Eerste Wereldoorlog, in 1919 verscheen Bergen voor het eerst in de Eerste Afdeling, toen de Tweede Klasse, maar zakte weer na twee seizoenen. In 1923 fuseerden AEC Mons en FC Baudoir. Uiteindelijk veranderde de naam in 1934 naar Royal Albert Elisabeth Club Mons of kortweg RAEC Mons. Bergen slaagde er opnieuw in terug te keren naar Bevordering, eerst in Tweede, vanaf 1926 in de nieuwe Derde Klasse. Na jarenlang in deze afdeling slaagde de club er in 1949 in zijn reeks te winnen. Bergen promoveerde opnieuw naar de Tweede Klasse. Bij de competitiehervormingen na het seizoen 1951-’52 moest de club echter een reeks zakken en belandde de volgende seizoenen weer in Derde Klasse. Mons bleef haast een halve eeuw lang op dit niveau spelen, op één enkel seizoen na. In 1960 zakte de club voor een jaar even terug naar Vierde Klasse. Van 1974 tot 1976 en in 1985-’86 was men er even in geslaagd terug op te klimmen naar Tweede Klasse, maar dit was telkens van korte duur. In 1988 ging de club Royale Union Jemappes-Flénu, met stamnummer 136, op in Mons. De naam en het stamnummer van RAEC bleven gewoon behouden.
Rond de millenniumwissel slaagde de club er echter in felle opmars te maken. In 2000 eindigde Bergen bovenaan in zijn reeks in Derde Klasse, met evenveel punten als K. Heusden-Zolder. Een testwedstrijd tussen beide clubs eindigde op 3-3, maar met 4-3 in de strafschoppen pakte Bergen de titel en promoveerde zo opnieuw naar Tweede Klasse. Heusden-Zolder zou later via de eindronde toch nog mee promoveren. In Tweede Klasse slaagde Mons er in zijn eerste seizoen al meteen in om zich voor de eindronde te plaatsen, maar daarin werd de club laatste. Het seizoen erop, 2001-’02, was het wel raak. Bergen plaatste zich opnieuw voor de eindronde, won die, en promoveerde zo in 2002 voor het eerst in zijn geschiedenis naar Eerste Klasse. De Henegouwers degradeerden echter terug in 2005, maar dankzij de titel in Tweede keerde de club na een seizoen terug naar het hoogste niveau.
Voor het seizoen 2008-’09 werd Philippe Saint-Jean aangenomen als nieuwe trainer. Hij nam na één speeldag ontslag wegens medische redenen en werd opgevolgd door Thierry Pister. In december 2008 werd Pister ontslagen na slechte resultaten en opgevolgd door jeugdcoach Christophe Dessy, die meteen ook sportief directeur werd. Op het einde van dat seizoen zakte men opnieuw naar Tweede Klasse. Dessy zette een stap opzij en Rudi Cossey werd trainer, tot zijn ontslag in november 2009. Opvolger Geert Broeckaert werd later eveneens vervangen. De Nederlander Dennis van Wijk nam het roer over en loodste Bergen in 2011 via de eindronde opnieuw naar Eerste Klasse. In februari 2012 werd Dennis Van Wijk ontslagen door de promovendus, nadat hij zelf had aangekondigd zijn contract niet te willen verlengen. Ex-Rode Duivel Enzo Scifo werd aangesteld als nieuwe coach en slaagde erin de club in de resterende wedstrijden nog naar de halve finale van Play-off II te brengen.
In het seizoen 2013-’14 stevende RAEC Mons vrijwel het hele jaar op het spelen van Play-off III af. Men eindigde allerlaatste, en de daaropvolgende play-offs wisten tegenstander OH Leuven al na drie wedstrijden te beslissen. De club degradeerde nogmaals naar Tweede Klasse.
Na de degradatie raakte de club in financiële problemen. Toen voorzitter Leone in februari 2015 geen extra geld meer ter beschikking wilde stellen verklaarde de Rechtbank van Koophandel de club failliet. Men besliste in Bergen om verder te gaan met Eerste-Provincialer RUS Genly-Quévy 89, dat naar het Stade Charles Tondreau zou verhuizen en er verder spelen als Royal Albert Quévy-Mons.

Bron: Klodde

Foto’s: Belgisch Weekblad SportClub, Les Polonais du centre, Patrick Ferriol 

Seizoen 1948-’49

In 1960

Seizoen 2008-2009