In de geschiedenis van deze ploeg zijn een aantal Brusselse clubs en naamsveranderingen betrokken. Het stamnummer 47 van RWDM was afkomstig van White Star, en later Racing White. De clubs Racing Club en Daring Club waren andere clubs die door fusies zouden opgaan in Racing White of RWDM. 

White Star werd opgericht in 1909 door studenten van het Sint-Bonifaciusinstituut van Elsene, en speelde in de kleuren van het instituut : rood-wit. Er werd aan de uitrusting een witte ster toegevoegd om zich te onderscheiden van de andere clubs die deze kleuren droegen, zo kwam de club aan zijn naam White Star Club (de Bruxelles). Als White Star Athletic Club werd de club lid van de UBSSA en kreeg stamnummer 47, het nummer van het latere RWDM. In 1922 werd de naam White Star Woluwe AC, in 1935 Royal White Star AC. Het eerste stadion was in het Tervurenpark. Later werd aan de Tervurenlaan, de Hertogstraat en tenslotte gedurende ruim 40 jaar aan de Kellestraat gespeeld.

In 1924 promoveerde de club voor het eerst naar Eerste Klasse, maar dat duurde maar één seizoen. Tien jaar later lukte het opnieuw om de hoogste afdeling te bereiken en de ploeg zou daar blijven tot 1947. De vedette toen was Arsène Vaillant, de latere sportcommentator van de RTBF. In 1946 eindigde de club vijfde in de competitie, de hoogste positie ooit. 

Racing Club werd opgericht in 1891. Dit was aanvankelijk een atletiekclub, maar in 1894 kreeg de club ook een voetbalafdeling Racing Foot-Ball Club. De club speelde met zwart-witte kleuren. In 1895 sloot de club aan bij de UBSSA (voorloper KBVB) als Racing Club de Bruxelles, in 1921 werd dit Royal Racing Club de Bruxelles. Deze ploeg had stamnummer 6. De ploeg had voor WOI zijn beste jaren gekend, daarna speelde de ploeg niet vaak meer mee voor de prijzen, of zakte die naar lagere afdelingen. In 1963 zou de club fuseren met White Star. Daarbij bleef het stamnummer 47 van White Star behouden. Om het schrappen van stamnummer 6 te vermijden, verwisselde Racing Club vooraf van stamnummer met K. Sport St.-Genesius-Rode, deze laatste is zo op papier de opvolger van Racing Club, en de ploeg achter het oude Racing Club zou de fusie aangaan onder het stamnummer 1274 van Sint-Genesius-Rode. De naam Racing Club zou in 1985 weer opduiken met de oprichting van een nieuwe club met stamnummer 9012, maar deze naam zou later door fusies weer verdwijnen. 

In 1963 fuseerden Racing Club en White Star tot Royal Racing White met stamnummer 47. Deze ploeg werkte zich op tot de hoogste reeks en haalde daar goede resultaten. Een andere club nam dat jaar deels de naam “White Star” en het embleem met de witte ster over, namelijk Woluwé FC dat zijn naam wijzigde in White Star Woluwé (stamnummer 5750). Racing White speelde in 1969 een bekerfinale die het verloor van Lierse SK, en haalde ook Europees voetbal in 1972-’73 (er werd echter in de eerste ronde al verloren van het bescheiden Portugese GD CUF Barreiro). Het succes van de ploeg slaagde er echter niet in om voor veel toeschouwers te zorgen, en zo werd toenadering gezocht tot Daring. Racing droeg hiertoe een toekomstige kampioensploeg en Europees voetbal aan. 

Daring Club de Bruxelles, in 1970 naar Daring Club Molenbeek hernoemd, was in 1895 opgericht, en fuseerde de daaropvolgende jaren nog met enkele Brusselse clubs. De club had de kleuren rood-zwart en had stamnummer 2. De club zou één van de succesvolle Brusselse clubs worden en een rivaal van stadsgenoot Union St.-Gilles. In 1912, 1914, 1921, 1936 en 1937 haalde Daring de landstitel binnen, in 1935 de Belgische Beker. In 1935 maakte Daring ook een einde aan de historische reeks van Union St.-Gilles dat 60 matchen ongeslagen was gebleven. Na de Tweede Wereldoorlog wisselden de prestaties van Daring wat af, met enkele malen een promotie en een degradatie en ook enkele Europese matchen, weliswaar in de Beker der Jaarbeurssteden. In 1969 zakte de ploeg weer definitief naar Tweede. In 1970 tenslotte werd de naam Royal Daring Club Molenbeek. De club zou toch nog de finale van de Beker van België halen, maar verloor daar met 6-1 van RFC Brugeois. De ploeg wou opnieuw naar Eerste, maar uiteindelijk zou een samenwerking met Racing White daarvoor nodig zijn. Daring zou het stadion en de trouwe supporters leveren.

Op 1 juli 1973 ontstond RWDM of Racing White Daring Molenbeek als fusie van de twee clubs. De ploeg hield het stamnummer 47 en speelde in het Oscar Bossaertstadion van Daring dat tot Edmond Machtensstadion was omgedoopt (genoemd naar de burgemeester van Molenbeek). Zijn eerste seizoen 1973-’74 werd RWDM direct derde, en haalde zo opnieuw Europees voetbal. Het seizoen erna werd de ploeg kampioen. Het speelde van 1973 tot 1978 ook 5 seizoenen na elkaar Europees voetbal en zou daar 14 matchen ongeslagen blijven. In het seizoen 1976-’77 werd na het uitschakelen van het Deense Naestved, het Poolse Wisla Krakow, Schalke 04 en Feyenoord zelfs de halve finale van de UEFA-Cup gehaald, waar ze met een 1-1 en 0-0 gelijkspel uitgeschakeld werden door Athletico Bilbao. In 1980 en 1996 zou de ploeg nog telkens eens Europees kunnen spelen, maar speelde toen telkens maar 1 ronde. Het ging steeds maar minder, en de ploeg degradeerde in 1984 voor één seizoen. In 1989 gebeurde dit opnieuw. In 1998, toen er steeds meer problemen opdoken, degradeerde de ploeg weer naar Tweede Klasse. Na drie jaar kon men in 2001 toch weer naar Eerste Klasse gaan. Het seizoen 2001-’02 zou echter het laatste worden van de club. Er waren grote financiële problemen, men kon niemand meer uitbetalen, en men slaagde er niet een proflicentie te halen. De ploeg moest degraderen naar Derde Klasse, en uiteindelijk werd de club die veel schulden had door de bond geschrapt. RWDM verdween.

Een andere club, KFC Strombeek werd door Johan Vermeersch, die jarenlang bij RWDM actief was geweest, overgenomen, en ging in het Edmond Machtensstadion spelen als FC Brussels. Deze club (met stamnummer van Strombeek), is voor de meeste supporters het vervolg van het roemrijke RWDM.

Het stamnummer 6 van Racing Brussel speelde nog verder als KFC Rhodienne-Verrewinkel in de lagere reeksen.

In 2003 werd nog een aparte club als Racing Whitestar Daring Molenbeek nieuw opgericht om de letters RWDM in leven te houden. Deze ploeg met stamnummer 9449 moest echter in de laagste Brabantse provinciale voetbalklasse van start gaan. In 2010 wijzigde deze club haar naam in Racing White Daring Molenbeek 2003.

In juni 2012 nam een groep nostalgische misnoegde supporters via een groep rond ex-speler Michel De Wolf zijn voornemen kenbaar om het stamnummer 9026 van in financiële nood verkerende derde nationaler FC Bleid-Gaume, over te nemen. Die club zou in het seizoen 2012-’13 zijn thuiswedstrijden spelen op het derde terrein van het Edmond Machtensstadion. RWDM 2003 speelde ondertussen nog 1 jaar verder in de provinciale reeksen. Vanaf het seizoen 2013-’14 zou onder het stamnummer 9026 van Bleid verder gegaan worden als RWDM 47 in Derde Klasse, onder voorwaarde dat de fusie door de KBVB werd aanvaard. Het stamnummer 9449 zou hierbij verdwijnen. De fusieplannen gingen echter niet door en RWDM 2003 bleef gewoon verder spelen in 4de provinciale met het stamnummer 9449.

Vincent Kompany investeerde namelijk in de voetbalclub FC Bleid-Gaume en maakte bekend dat die club vanaf 2013-’14 BX Brussels zou heten. Op 29 april 2013 maakte FC Brussels echter bekend dat het de naam RWDM terug zou oppikken, dit onder druk van de supporters die al jaren aandrongen op een terugkeer naar het magische vierletterwoord.

Bron: Fnoote

Foto’s: RWDM-FC Brussels

Video: YouTube

Seizoen 1973-’74

In 1975

Seizoen 1985-’86

In 1991

Laatste ploegfoto in 2002

Reportage van TV Brussel met Maurice Martens (2014)