Deze club ontstond in de jaren 30 en sloot aan bij de Belgische voetbalbond als Hoger Op Merchtem en kreeg stamnummer 2242 toegekend. De club, met rood-witte kleuren, speelde lange tijd in de Brabantse provinciale reeksen. Op het eind van de jaren 50 zou Merchtem voor het eerst de nationale afdelingen bereiken. De club had ondertussen de koninklijke titel gekregen en heette KHO Merchtem. In 1959 verscheen KHO voor het eerst in Vierde Klasse, maar na een paar seizoenen verdween de club weer in de provinciale reeksen. In 1969 kon Merchtem opnieuw opklimmen naar Vierde Klasse en slaagde er zelfs in na twee seizoenen reekswinnaar te worden. Voor het eerst promoveerde men zo naar de Derde Klasse. Dit verblijf in Derde Klasse duurde vier jaar, daarna zakte men terug. In 1981 speelde Merchtem opnieuw kampioen in Vierde Klasse. De club werd echter veroordeeld voor omkoping. In plaats van opnieuw te promoveren, werd men bestraft met een degradatie naar 1ste provinciale. Merchtem zou echter na een jaar de terugkeer naar Bevordering reeds afdwingen, en speelde ook daar meteen weer kampioen. Met twee jaar uitstel trad vanaf 1983 de club zo toch opnieuw aan in Derde Klasse. Ditmaal duurde het verblijf er vijf jaar, eer men weer zakte.  In 1991 eindigde Merchtem voorlaatste in zijn reeks, en degradeerde opnieuw naar Eerste Provinciale. Opnieuw kon men na een jaar terugkeren.

De club nam door een fusie vanaf 1994 de naam van deelgemeente Brussegem op en ging KHO Merchtem-Brussegem heten. In 1995 won men nog eens zijn reeks in Vierde Klasse en kon men weer promoveren naar Derde Klasse. Ditmaal bleef het verblijf er tot één seizoen beperkt. De club was in vrije val. In 1996 degradeerde men uit Derde Klasse, in 1997 zakte men zelfs weg uit Vierde Klasse en in 1998 kon men ook in 1ste Provinciale zich niet handhaven.

KHO Merchtem-Brussegem maakte nog twee seizoenen door in 2de Provinciale, maar hield het in 2000 om financiële redenen voor bekeken. De club en het stamnummer 2242 werden definitief geschrapt.

Enkele bekende namen speelden ooit voor KHO Merchtem: Gilles De Bilde, Leo Van Der Elst en Michel Sablon (lange tijd technisch directeur van de KBVB).

Bron: Limo Wreck, Serge Fontaine

Foto: Serge Fontaine 

Hoger Op Merchtem in 1969 bij de kampioenenhuldiging