SC Meninois werd opgericht op 28 mei 1902 en sloot zich op 4 januari 1912 aan bij de Belgische Voetbalbond. In 1928 speelde de West-Vlaamse club een seizoen in Bevordering, toen de Derde Klasse. De ploeg eindigde echter laatste met 1 puntje uit 26 matchen en zakte weer weg naar de provinciale afdelingen. De club kreeg de koninklijke titel en werd Royal Sporting Club Meninois, later werd dit naar Koninklijke Sporting Club Menen vervlaamst.
In 1935 keerde men terug in de nationale reeksen en kon ditmaal in Bevordering blijven. Na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, slaagde Menen kampioen te spelen en promoveerde zo naar de Tweede Klasse. Sporting Club werd het volgende seizoen echter voorlaatste en degradeerde na een jaar terug naar Bevordering. Men zou nooit meer zo hoog kunnen terugkeren. Na het seizoen 1951-’52 werd in het Belgische voetbal een vierde nationale afdeling bij gecreëerd, die vanaf nu als bevorderingsreeks zou dienen, en het aantal reeksen en clubs in de drie hogere nationale reeksen werd ingekrompen. Vele clubs uit Bevordering zouden door deze herschikking weliswaar op hetzelfde niveau blijven spelen, maar dan wel een reeks lager, namelijk in Vierde Klasse in plaats van de Derde Klasse. Menen was echter allerlaatste geëindigd in zijn reeks, slechts 1 puntje na de drie clubs net erboven in de rangschikking. Als allerlaatste degradeerde men niet naar de Vierde Klasse, maar wel naar Eerste Provinciale. Na een seizoen kon Menen in 1953 toch terug zijn plaats in Bevordering innemen, maar men eindigde voorlaatste en zakte opnieuw.
In 1956 keerde KSC Menen toch terug in de nationale reeksen en kon ditmaal een decennium in Vierde Klasse blijven. Halverwege de jaren 60 eindigde men enkele malen bovenaan in zijn reeks, tot men in 1968 erin slaagde kampioen te spelen. De club stootte zo opnieuw door naar de Derde Klasse. Na een paar seizoenen in de subtop werden de resultaten wat minder. Menen eindigde vaak onder in de rangschikking, maar kon in Derde Klasse blijven. Begin jaren 80 ging het wat beter, met als beste resultaat een derde plaats in 1982. Daarna ging het echter weer vlug bergaf. In 1985 kon nog nipt een degradatie vermeden worden, maar in 1986 werd men laatste en Menen zakte weer naar Bevordering. Vanaf 1988 kon Sporting nog enkele seizoenen terugkeren naar Derde Klasse, maar in 1991 zakte men definitief weg. Ook in Vierde Klasse eindigde Menen meteen weer laatste en na bijna vier decennia in de nationale reeksen zakte men weer naar Eerste Provinciale. In 1994 keerde men nog één seizoen terug in Bevordering, maar daarna zakte men voor lange tijd weg uit het nationale voetbal.
Vanaf halverwege de jaren 90 speelde Menen in de hogere provinciale reeksen en ging als liftploeg regelmatig op en neer tussen Eerste en Tweede Provinciale. In 2012 mocht Menen na een tweede plaats in de competitie deelnemen aan de eindronde, die men won na winst tegen Zwevegem Sport en KSK Oostnieuwkerke. Daarna werd in de interprovinciale eindronde gewonnen van Eendracht Termien en Union Saint-Ghislain Tertre-Hautrage na strafschoppen, waardoor KSCM terug promoveerde naar Vierde Klasse.
Tijdens het seizoen 2013-’14 besliste men een fusie aan te gaan met stadsgenoot KFC De Toekomst Menen, dat bij de KBVB was aangesloten met stamnummer 2372 en in Vierde Provinciale actief was. Beide clubs smolten samen in 2014 na afloop van het seizoen tot Sporting Club de Toekomst Menen, dat in Vierde Klasse verder speelde met stamnummer 56 van Sporting.

Bron: LimoWreck

Foto: Zie-Magazine

Seizoen 1971-1972