Deze Limburgse club ontstond op 25 april 1923 en sloot zich aan bij de Belgische Voetbalbond als FC Union Bourg-Léopoldoise en kreeg stamnummer 288. De club, met geel-groene kleuren, ging in de Gewestelijke Limburgse reeksen van start.

Met Excelsior FC Heppen, ontstaan in 1943 en later gefusioneerd tot KESK Leopoldsburg, kreeg de gemeente Leopoldsburg een jongere voetbalclub die opklom in de provinciale reeksen en op het eind van de 20ste eeuw zelfs de nationale reeksen bereikte. Het oude Union Leopoldsburg bleef echter altijd op provinciaal niveau. In 1960, toen Union in Leopoldsburg, voor de gemeentelijke fusies, nog de enige voetbalclub was, ontstond in de gemeente ook een basketbalclub met de naam Union. Men kreeg de koninklijke titel op 7 juli 1971 en werd KFC Union. Op het einde van de eeuw ging het bergaf met de club, die leed onder de concurrentie van SK Strooiendorp en later KESK Leopoldsburg. Union was al weggezakt naar de onderste regionen van het provinciaal voetbal. In 1996 dreigde de club zonder voorzitter te vallen en trad men ook niet meer met jeugdploegen in competitie. In 2007 nam ook de secretaris ontslag.

Union eindigde het seizoen 2009-’10 als allerlaatste in Vierde Provinciale, waarin het slechts twee competitiewedstrijden won en met een saldo van 37 doelpunten gescoord en maar liefst 207 tegen. Op 29 september 2010 legde de club de boeken neer.

Bron: LimoWreck, Lexicon der Clubs

Foto: ’t Kamp van toen