In deze Diksmuidse deelgemeente werd in 1971 Voetbal Vereniging Leke gesticht. De club met groen-witte kleuren speelde de eerste jaren in “Het Westhoektornooi” en sloot zich in 1976 aan bij de Koninklijke Belgische Voetbal Bond en kreeg er stamnummer 8414. Men begon in de West-Vlaamse 4de Provinciale en eindigde in hun aanvangsjaar op een 11de plaats. De volgende jaren kon V.V. Leke zich stelselmatig structureren met een vijfde, derde en negende plaats in de eindklassering.

Het seizoen 1980-’81 verliep stroef, ondanks de hogere verwachtingen. Bepaalde problemen tussen trainer en de spelersgroep maakten dat de club slechts op een zesde plaats eindigden. De komende jaren werd er steeds naar versterkingen gezocht en de ambitie om in de top te spelen was aanwezig, maar promotie zat er niet in.

In 2011 ging Leke een fusie aan met de andere Diksmuidse 4de-provincialer V.V. Vladslo. De nieuwe fusieclub heette voortaan V.V. Leke-Vladslo, met groen-zwarte kleuren en met het stamnummer 8414 van Leke, en speelde hun thuismatchen in Leke.           

Bron: Karel Van den Berghe, Willy Maeckelberghe 

Foto: Westvlaams Voetbalboek (Willy Maeckelberghe)

V.V. Leke in het seizoen 1981-’82