SK Lebbeke werd opgericht in 1942, sloot zich aan bij de Belgische Voetbalbond en kreeg er stamnummer 3558. Deze Oost-Vlaamse club met blauwwitte kleuren ging er van start in de provinciale reeksen.

Lebbeke maakte er een gestage opmars en na een titel bereikte men in 1959 voor het eerst de nationale reeksen. Men was meteen bij de beteren in Vierde Klasse en eindigde er zijn debuutseizoen als vijfde in de eindrangschikking. De club bleef daarna seizoenen in de middenmoot afwisselen met seizoenen in de top. In 1963 strandde men zelfs op een tweede plaats, met evenveel punten als reekswinnaar Voorwaarts Tienen, en miste men nipt de promotie. Men bleef goede resultaten behalen in Vierde Klasse, tot men in 1971 op de 14de plaats eindigde, een degradatieplaats. Na dertien seizoenen nationaal voetbal zakte SK Lebbeke weer naar de provinciale reeksen. De club dat op het “Konkelgoed” speelde kon niet meteen terugkeren en bleef de volgende decennia in de provinciale reeksen spelen.

Bij het 50-jarig bestaan in 1992 werd de club koninklijk en werd de clubnaam KSK Lebbeke. In 1996 werd KSK Lebbeke kampioen in Eerste Provinciale en zo promoveerde men na een kwarteeuw nog eens naar Vierde Klasse. Daar trof men de jongere dorpsgenoot Rapide Club Lebbeke aan, die twee jaar eerder eveneens was gepromoveerd. KSK eindigde bij zijn terugkeer echter op een 14de plaats en degradeerde al na een seizoen weer naar Eerste Provinciale. In 1999 behaalde men opnieuw de titel in Eerste Provinciale en kon men nog eens promoveren naar Vierde Klasse, waar men opnieuw RC Lebbeke aantrof, dat net was gezakt na een seizoen in Derde Klasse. KSK Lebbeke kon zich ditmaal wel redden. Men speelde een sterk eerste seizoen, won de derde periodetitel en kon zo deelnemen aan de eindronde. Daar won men eerst van Zwarte Leeuw Rijkevorsel, om daarna uitgeschakeld te worden door Stade Leuven, en zo een verdere promotie te missen. In zijn tweede seizoen (2000-’01) haalde “den Eskaa” opnieuw de derde periodetitel en mocht het opnieuw de eindronde spelen, maar daar werd het in zijn eerste wedstrijd al door Entente Dison-Verviers uitgeschakeld. Het volgende seizoen eindigde men op een vierde plaats, maar dit leverde geen eindronde op.

In 2003 kende KSK Lebbeke een moeilijk seizoen in Vierde Klasse. Men eindigde met evenveel punten als FC Kontich en een beslissende wedstrijd moest bepalen wie nog barrages tegen de degradatie zou moeten spelen. Lebbeke verloor van Kontich, eindigde zo 13de en moest een barragewedstrijd voor behoud spelen tegen KVO Aarschot. Ook deze wedstrijd verloor Lebbeke, dat hierdoor naar de interprovinciale eindronde werd verwezen. Daar won men van de Waalse provincialers RFC Hannutois en RFC Meux en zo kon men de degradatie vooralsnog afwenden. Het volgende seizoen was weer beter. KSK eindigde als derde in zijn reeks en mocht weer een eindronde voor promotie spelen. Na winst tegen RRFC Montegnée werd men daar echter uitgeschakeld door Evergem-Center. Het volgende seizoen was weer minder succesvol en werd beëindigd op de 14de plaats, een rechtstreekse degradatieplaats. Na zes jaar nationaal voetbal zakte men in 2005 opnieuw naar Eerste Provinciale.

KSK Lebbeke kon niet terugkeren uit Eerste Provinciale en kreeg er in 2006, een jaar na zijn degradatie, het gezelschap van dorpsgenoot RC Lebbeke, die eveneens uit de nationale reeksen was weggezakt. In 2009 zakte KSK Lebbeke nog verder weg en degradeerde het naar Tweede Provinciale, net als RC Lebbeke een jaar eerder. Waar Rapide Club in 2010 alweer promoveerde, bleef KSK de volgende jaren in Tweede Provinciale. In 2012 kon men even terug promoveren naar het hoogste provinciale niveau, naast RC Lebbeke, maar na dat ene seizoen zakte men in 2013 alweer naar Tweede Provinciale.

In 2016 besloten de twee Lebbeekse clubs samen te gaan en werd zo de nieuwe fusieclub Football Club Lebbeke dat verder speelde met het stamnummer 8601 van Rapide Club. Stamnummer 3558 van KSK werd geschrapt.

Bron: LimoWreck

Foto’s: Paul Holbrecht, Kramiek

S.K. Lebbeke in het seizoen 1957-’58

1962-’63

K.S.K. Lebbeke in 2009