Op 30 oktober 1943 sluit Hoger-Op Kortenaken aan bij de KBVB. Met stamnummer 3702 en in oranjeblauwe kleuren heeft deze club het zeer moeilijk in hun debuutseizoen in de 3de Gewestelijke reeks. In het tweede oorlogsseizoen worden wel regelmatig overwinningen geboekt.

In de eerst naoorlogse seizoenen eindigt Hoger-Op veelal als laatste in hun reeks. Het is wachten tot de jaren 50 om het elftal eindelijk in de bovenste regionen van het klassement te vinden. Drie keer op rij eindigt de club op een vierde plaats zonder weliswaar in aanmerking te komen voor de titel. Na een aantal mindere seizoenen komt het team helemaal op kruissnelheid. Een derde plaats in 1958 is de voorbode van twee prachtige seizoenen. De competitie van 1959-’60 wordt afgesloten op één puntje van kampioen Hulsbeek en aan het slot van de campagne 1960-’61 komt de club twee punten tekort om Oplinter van de titel te houden. Na een lichte terugval is er nog een derde plaats in het seizoen 1964-’65. Ook tijdens het verloop van de jaren 60 blijft Kortenaken zich in de linker-kolom handhaven. Een vierde plaats in 1970 wordt gevolgd door twee teleurstellende seizoenen. Bij de start van het seizoen 1973-’74 verhuist de club naar een nieuw terrein en plots bestormt het elftal de kop van de rangschikking. Alleen Scherpenheuvel kan min of meer tred houden maar komt uiteindelijk toch drie punten te kort.

De eerst titel is binnen voor Hoger-Op Kortenaken, en na 30 seizoenen mag de club eindelijk naar de tweede Gewestelijke reeks. Eenmaal aangepast aan het ritme van dit niveau wordt in het derde seizoen in 1977 een mooie vijfde plaats genoteerd. Spijtig genoeg kan hier geen vervolg aan gebreid worden en worden de volgende jaren een gevecht tegen de degradatie. Uiteindelijk moet de club zich gewonnen geven op het einde van het seizoen 1981-’82 en eindigen ze op een zestiende en laatste plaats.

De eerste jaren terug in de Brabantse derde Provinciale laten niet vermoeden dat men snel zal kunnen promoveren. En toch gebeurt het: een tweede titel wordt autoritair voor Hoeleden veroverd en in september 1986 staat de club opnieuw in 2de Provinciale. De eerste 2 seizoenen terug op dit niveau eindigt men in de middenmoot.

Dan volgt het beste seizoen uit de geschiedenis van Hoger-Op. Een zeer sterk elftal behaalt in het seizoen 1988-’89 een derde plaats. Jammer genoeg blijft dit zonder gevolg want drie jaar later volgt een desastreus seizoen. Een laatste plaats met amper 7 puntjes stuurt Kortenaken terug naar derde. De vrije val naar 4de Provinciale kan ternauwernood vermeden worden. Na een rustig 1994-’95 breekt de strijd voor het behoud weer los. Net zoals bij de vorige degradatie draait ook het seizoen 1996-’97 uit op een ramp en een afgescheiden laatste plaats.

De club zit nu volledig aan de grond en na drie seizoenen op de bodem van de laagste klasse, 4de Provinciale, wordt Hoger-Op twee seizoenen inactief. Iedereen vreest voor het verder bestaan maar toch vindt ze nog éénmaal de kracht om zich weer recht te hijsen. Met bescheiden middelen wordt er weer opgestart en een achtste plaats in 2006 lijkt een eerste beloning voor zoveel doorzettingsvermogen.

Het is echter valse hoop en wanneer de club dan ook nog zijn terrein dient te verlaten dreigt het definitieve einde. Nog één seizoen wordt er op het terrein van FC De Flippers in Geetbets gevoetbald. Het seizoen 2008-’09 blijft men opnieuw inactief om uiteindelijk in 2009 op te gaan in de fusie van Groot Kortenaken. Hiermee verdwijnt het stamnummer 3702 na een lange doodstrijd dan toch definitief.

Bron en foto’s: 100 jaar KBVB clubvoetbal in het Hageland, Martin Simons  

 

 

Periode 1942-1945

Seizoen 1967-’68

1973-1974

Seizoen 1985-’86