In 1971 werd in de Izegemse deelgemeente Kachtem een fabrieksploeg opgericht bij de firma Demets, onder impuls van toenmalig directeur Karlos Defrancq. De ploeg heette DEKA, wat stond voor Demets Kachtem, en speelde in geel-blauw, toen de interieurkleuren van de firma. Men trad aan in een Roeselaarse liefhebberscompetitie.

Omdat er toen geen voetbalclub uit Kachtem aangesloten was bij de KBVB sloot men zich in 1975 bij de Voetbalbond aan als VK Kachtem met stamnummer 8095. In het seizoen 1975-’76 speelde men nog niet met een eerste ploeg; enkel een ploeg knapen was ingeschreven. Vanaf 1976-’77 ging men met een eerste elftal van start in de laagste West-Vlaamse provinciale reeks, Vierde Provinciale. De spelers waren hoofdzakelijk overgekomen van de vroegere liefhebbersploeg. Karlos Defrancq werd de eerste trainer. Later zou hij voorzitter worden, tot 1998. In 1985-’86 promoveerde Kachtem voor het eerst in zijn geschiedenis. Na een testmatch tegen Hertsberge steeg de club zo voor het eerst naar Derde Provinciale. In 1990-’91 slaagde men er daar zelfs in kampioen te worden, en zo stootte men door naar Tweede Provinciale. Kachtem bleef daar vijf seizoenen spelen, tot men in 1996 echter opnieuw degradeerde. Rond de millenniumwisseling ging VKK wat op en neer. Zo won de ploeg in 1998 de eindronde na winst tegen SK Tielt, en promoveerde zo opnieuw naar Tweede. Dit verblijf duurde slechts een jaar, en Kachtem zakte weer. Ook in 2001 promoveerde Kachtem dankzij de eindronde naar Tweede, maar in 2003 werd men allerlaatste en moest de club alweer zakken naar Derde. In 2008 zakte de club terug naar Vierde Provinciale. In het seizoen 2009-’10 streed VK Kachtem lang mee voor de titel. Uiteindelijk werden de geel-blauwen derde, na Desselgem en Moen. In de eindronde ging VKK er uit in de eerste ronde, na verlies tegen Bellegem.

In 2012 fusioneerde VK Kachtem met SV Izegem tot V.V. Emelgem-Kachtem en speelde verder met het stamnummer 7937 van SV Izegem.

Bron: Casperinfo, vvek

Foto: vvek