Sport Vereniging Izegem werd opgericht in 1972, had stamnummer 7937, speelde in het paars en wit, en was de tweede club van de stad na FC Izegem. 

De club debuteerde in het seizoen 1973-’74 in 4de Provinciale West-Vlaanderen. In drie seizoenen tijd werd doorgestoten naar 2de Provinciale na titels in 1974 en 1976. Ook op dat niveau integreerde SVI goed en eindigde herhaaldelijk in de subtop. Aan een degradatie werd dan ook niet gedacht, maar kwam er wel na het seizoen 1979-’80. Interne moeilijkheden lagen daarvan aan de basis. Zo was er een voortdurende twist binnen het bestuur over het al of niet opstellen van een viertal spelers. Nadat de onverwachte degradatie naar 3de Provinciale een feit was, werd kordaat ingegrepen. De vier omstreden spelers werden van de hand gedaan en het voltallige jeugdbestuur nam ontslag. Meteen was de eenheid hersteld en kon verder gewerkt worden aan het vooropgestelde achtjarenplan om door te stoten naar 1ste Provinciale. Het prima seizoen 1980-’81 werd afgesloten op een tweede plaats na Desselgem, en Izegem promoveerde terug naar 2de.

Een afwachtende houding werd aangehouden en de club hield het op een overgangsjaar waarin veel aandacht werd besteed op het financiële vlak. Ook aan de uitbouw van de kleedkamers en sanitair, aan de Mentenhoekstraat, werd hard gewerkt door bestuursleden en sympathisanten. Maar het voorgenomen doel om SV in de hoogste provinciale reeks te laten voetballen werd nooit bereikt.

In 2012 werd er dan ook een fusie aangegaan met VK Kachtem. De nieuwe fusieclub werd V.V. Emelgem-Kachtem en startte in 3de Provinciale.

Bron & Foto: Westvlaams voetbalboek, Willy Maeckelberghe        

Seizoen 1981-’82 (2de Provinciale)