Deze West-Vlaamse club ontstond in 1974 door een fusie tussen Cercle Sportif Yprois en White Star Ieper. Men behield het stamnummer 100 van Cercle Sportif en speelde zijn thuiswedstrijden op het Minneplein van White Star en had rood-witte kleuren. KVK speelde vele jaren in de provinciale reeksen, tot men in 1989 kampioen werd in Eerste Provinciale en naar Vierde Klasse promoveerde. Dit verhaal was echter van korte duur want Ieper eindigde op een 15de plaats en degradeerde meteen terug. KVK Ieper zou uiteindelijk 17 jaar lang actief blijven in de provinciale reeksen, tot het in 2007 toch weer kampioen werd in Eerste Provinciale en nog eens naar de nationale reeksen promoveerde. In dat jaar won men ook voor de tweede keer de Beker van West-Vlaanderen, een beker die ze in 1995 voor het eerst wonnen. Het eerste jaar bij de terugkeer in Vierde Klasse was het doel het behoud verzekeren, wat uiteindelijk lukte op de voorlaatste speeldag. Het was het laatste seizoen van Ieper op het Minneplein want men verhuisde naar het nieuwe Crackstadion gelegen in de Picanollaan. In het daaropvolgende seizoen kroonde Ieper zich zelfs tot periodekampioen en mocht het deelnemen aan de eindronde. Op 17 mei 2009 volstond winst na het nemen van strafschoppen tegen RRC Hamoir in de finale van de eindronde om zich te verzekeren van een plaats in Derde Klasse.
In het eerste seizoen in Derde Klasse begon Ieper vrij goed aan de competitie, maar gaandeweg verloor het voeling met de top en later ook de subtop. Op de laatste speeldag verloor KVK op het veld van rechtstreekse concurrent R. Cappellen FC en zo degradeerde “de katten” na een jaar opnieuw naar Vierde Klasse.
Ieper verzekerde zich opnieuw van een eindrondeticket tijdens het seizoen 2010-’11 door het eerste periodekampioenschap te winnen. In die eindronde was Olympia Wijgmaal uiteindelijk te sterk in de tweede ronde. Ieper had lang meegestreden voor de titel en haalde met 60 punten uit 30 wedstrijden het grootste aantal uit zijn geschiedenis in de nationale reeksen. Het seizoen 2011-’12 speelde men een spectaculaire westhoekderby tegen Blue Star Poperinge. Op eigen veld werden de buren uit Poperinge met 5-4 verslagen en dit met een winning-goal in de blessuretijd. Ieper verzekerde zich weer van een eindrondeticket. Men eindigde tweede in zijn reeks na kampioen KFC Izegem. Opnieuw sneuvelde KVK in de eindronde na verlengingen tegen KVV Coxyde. Ieper kon zich tijdens het seizoen 2012-’13 kwalificeren voor de vierde ronde van de Beker van België; waar het uitgeschakeld werd door tweedeklasser R. Mouscron-Peruwelz. Ook tijdens dit seizoen kon Ieper zich op de laatste speeldag verzekeren van een plaatsje in de eindronde en dit dus voor de derde keer op rij, opnieuw werd het geen succes.

Op 17 januari 2013 werd in overleg met het bestuur van de naburige KBS Poperinge beslist om samen te werken en de club te hernoemen tot KVK Westhoek dit met ingang van 1 juli 2013. KBS Poperinge uit Poperinge was aangesloten bij de KBVB met stamnummer 3172 en eveneens op dat moment actief in Vierde Klasse. Wedstrijden van de eerste ploeg bleef men spelen in het Ieperse Crackstadion en ook het oude stamnummer 100 van de club bleef behouden. De kleuren van de fusieclub werden rood en blauw.

Bron: PCas  

Foto: Luc Vanthomme

KVK in het seizoen 2006-’07