In 1917 fusioneerde twee clubs uit de Luikse stad Hoei; met name Huy FC en Cercle Sportif Hutois tot Union Hutoise Football Club en koos voor geelzwarte kleuren. In 1926 bereikte de club de nationale afdelingen, en speelde één seizoen in Bevordering, toen de Derde Klasse. Bij de invoering van de stamnummers dat jaar, kreeg de club stamnummer 76 toegewezen.
In 1930 kreeg de club de koninklijke titel en werd Royale Union Hutoise FC en bereikte opnieuw de nationale reeksen. Het seizoen erop slaagde de club er in kampioen te spelen en zo bereikte men in 1932 voor het eerst de Tweede Klasse. Het volgende seizoen degradeerde Hutoise weer, om in 1936 opnieuw te promoveren. De volgende jaren eindigde de club in de middenmoot. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog ging “Union” enkele keren op en neer tussen het tweede en het derde niveau. In 1949 pakte Hutoise nogmaals de titel in Bevordering, en speelde zo van 1949 tot 1951 nog twee seizoenen in de Tweede Klasse.
Daarna zakte men echter weg. Hutoise eindigde als voorlaatste in 1951 en zakte naar Derde Klasse. Bij competitiehervormingen in 1952 werd een nieuwe Vierde Klasse opgericht als bevorderingsniveau; het aantal clubs in de hogere reeksen werd gereduceerd. Ondanks een achtste plaats in de middenmoot moest men zo een reeks lager gaan spelen. Hutoise bleef meer dan tien jaar in Vierde Klasse. In 1965 promoveerde de club dankzij reekswinst nog voor één seizoen naar Derde Klasse, maar zakte daarna weer weg. Door een afgetekende laatste plaats in 1968 zakte R.U.H.F.C. uiteindelijk weg in het Luikse provinciale voetbal. In 1973 keerde men terug in de nationale Vierde Klasse. In de jaren 80 slaagde Hutoise er tweemaal in om twee seizoenen op te klimmen naar Derde Klasse, maar kon er zich nooit lang handhaven.
In 1995 fusioneerde de club met Tweede Provincialer Huy Sports, een club die was opgericht in 1947 met stamnummer 4747. De fusieclub ging Royal Football Club Huy heten en speelde verder met het stamnummer 76 van Union Hutoise in Vierde Klasse.

Bron: Waterloo1974

Foto: Belgisch Weekblad SportClub

De kampioeneploeg in 1949