Reeds in 1908 werd in Heist-aan-Zee een ploeg opgericht met de naam FC Heystois, maar deze verdween tijdens de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog werd de club rond 1923 heropgericht en men sloot zich in 1924 aan bij de Belgische Voetbalbond en kreeg er stamnummer 414. De club ging er in de West-Vlaamse regionale reeksen spelen.

Begin jaren 30 werd notaris en burgemeester van Heist Robert De Gheldere clubvoorzitter, wat hij tot 1935 zou blijven. In 1933 bereikte FC Heystois voor het eerst de nationale bevorderingsreeksen, in die tijd het derde niveau. Men kende er echter weinig succes, eindigde op twee na laatste en na amper één seizoen degradeerde de club weer. In 1936 promoveerde men nog eens naar Bevordering. Opnieuw kende men er weinig succes. Heystois werd voorlaatste en zakte opnieuw na een seizoen uit de nationale reeksen. De club zou niet meer terugkeren.

Bij het begin van W.O.II werden de activiteiten gestaakt en in 1942 werd de club ontbonden en geschrapt van de bondslijsten. Na afloop van de oorlog werd de club heropgericht en in 1946 sloot men zich als FC Heist opnieuw aan bij de Belgische Voetbalbond, waar de nieuwe club nu stamnummer 4465 kreeg.

Bron: LimoWreck

PS: Foto’s van deze “verdwenen club” zijn welkom via vergane-voetbal-glorie.be