FC Eendracht Hekelgem werd opgericht in 1963 en sloot toen aan bij het Katholiek Sportverbond. In 1965 sloot de rood-witte club dan aan bij de KBVB en kreeg stamnummer 6826 toegewezen. Eendracht Hekelgem ging in het seizoen 1965-’66 van start in de Brabantse Vierde Provinciale.

De club kende een goed begin en speelde reeds na twee jaar kampioen. Nog vijf seizoenen later werd men ook kampioen in Derde Provinciale. Dit verblijf in Tweede Provinciale duurde slechts drie seizoenen want in 1975 zakte Hekelgem terug naar Derde Provinciale. De club eindigde er regelmatig in de kop van de klassering maar slaagde er het komende decennium niet in te promoveren. Op het eind van de jaren 80 maakte Eendracht Hekelgem voor de eerste maal een opgang. De ploeg speelde kampioen in 1988 in Derde Provinciale en herhaalde dit twee seizoenen later in Tweede Provinciale. In 1990-’91 trad Hekelgem voor het eerst in zijn geschiedenis zo aan in de hoogste provinciale reeks. De club bleef sterk presteren en speelde het eerste seizoen meteen kampioen. Hekelgem mocht vanaf seizoen 1991-’92 in de 4de Klasse van start gaan. In het eerste seizoen strandde Eendracht al meteen op een tweede plaats, de komende seizoenen eindigde men in de middenmoot. Halverwege de jaren 90 zou Hekelgem echter zijn tweede opmars maken. In 1996-’97 dwong FCEH voor het eerst een plaats in de promotie-eindronde af, maar kende daar geen succes. Het seizoen erop kreeg Hekelgem een nieuwe kans na het behalen van de eindronde en ditmaal was men wel succesvol. FCE Hekelgem stootte door naar Derde Klasse. Ook daar ging de club door op zijn elan. Eendracht pakte een periodetitel en mocht opnieuw deelnemen aan de eindronde. Men dwong daarin een finaleplaats af, maar verloor er van KMSK Deinze. De tweedeklassers KFC Herentals en KFC Verbroedering Geel fusioneerden echter zodat er een extra plaats vrijkwam in de reeks en Eendracht Hekelgem promoveerde zo door naar de Tweede Klasse. Het eerste seizoen eindigde men op een 12de plaats, waardoor men het verblijf kon verlengen. In 2000-’01 eindigde Hekelgem echter als voorlaatste op een rechtstreekse degradatieplaats.

In 2001 werd Eendracht Hekelgem opgeslorpt door de Oost-Vlaamse club FC Denderleeuw in de fusieclub FC Denderleeuw EH. Het stamnummer en de clubkleuren van Denderleeuw bleven behouden. Het stamnummer 6826 van Eendracht Hekelgem verdween. 

Na de fusie werd een nieuwe club opgericht onder de naam FC Eendracht Affligem. Deze club teerde op oude medewerkers van Hekelgem en behield de rood-witte kleuren. Deze club sloot zich aan bij de KBVB onder stamnummer 9396. In juni 2011 besliste het clubbestuur, na een poll bij de supporters, om onder de oude naam Eendracht Hekelgem door te gaan.

Bron: LimoWreck 

PS: Foto’s van deze “Verdwenen Club” zijn welkom via vergane-voetbal-glorie@telenet.be