De club werd opgericht in september 1940 en speelde tot januari 1941 bij de Vlaamse Voetbalbond, een met de KBVB concurrerende amateurvoetbalbond. In het voorjaar van 1941 maakte men de overstap naar de KBVB, waar men stamnummer 2948 kreeg toegekend.

Heist Sportief, met paars-witte clubkleuren, ging van start in de Antwerpse provinciale reeksen. In het seizoen 1942-’43 speelde men in Derde Provinciale en vanaf 1943 een tiental jaar in Tweede Provinciale. In 1953 speelde de club nog in Eerste Provinciale, maar in 1954 stootte FC Heist Sportief voor het eerst in zijn bestaan door naar de nationale reeksen. In zijn eerste seizoen in Vierde Klasse eindigde de ploeg meteen in de subtop. Heist Sportief kon zich de volgende jaren handhaven in Bevordering, tot men in 1962 afgetekend op de laatste plaats strandde. Na acht seizoenen nationaal voetbal zakte de club weer naar de provinciale reeksen.

FC Heist Sportief bleef zes jaar in Eerste Provinciale, tot men in 1968 opnieuw promotie naar Vierde Klasse afdwong. Het eerste seizoen na de promotie eindigde de ploeg er al meteen als tweede in zijn reeks. Tot begin jaren 80 bleef de club het goed doen, en eindigde meestal in de subtop, met daarbij zelfs enkele tweede plaatsen. In 1982 werd Heist Sportief echter voorlaatste, en zakte zo na 14 jaar weer naar Eerste Provinciale.

Het verblijf daar zou maar drie jaar duren, want in 1985 kon de club uit Heist-op den-Berg opnieuw de promotie afdwingen en een opmars inzetten. Het eerste seizoen terug in Vierde Klasse eindigde Heist Sportief op een derde plaats, op amper twee punten van SV Mol en FC Heultje. Het jaar nadien slaagde Heist Sportief er zelfs in kampioen te spelen en zo stootte de club in 1987 voor het eerst in zijn bestaan door naar Derde Klasse. Ook daar deed de club het de eerste jaren goed, met al een tweede plaats in het tweede seizoen. Bij het 50-jarig bestaan in september 1990 werd de club Koninklijk. De club kreeg het echter moeilijk in 1994 en eindigde op een afgetekende voorlaatste plaats, slechts een punt boven KFC Heultje, dat meteen degradeerde. Heist Sportief kon nog via de eindronde proberen om de degradatie te vermijden, maar daarin verloor het na strafschoppen van KFC Roeselare.

Na zeven jaar zakte de club zo weer naar Vierde Klasse. Ook daar ging het twee jaar later mis. Heist Sportief werd allerlaatste verdween zo in 1995 na elf seizoenen weer naar het Antwerps provinciaal voetbal.

Men besloot dat jaar om de krachten te bundelen met een andere club uit de gemeente, KSV Heist-op-den-Berg. Deze club was ongeveer even oud als KFC Heist Sportief, aangesloten bij de KBVB met stamnummer 3242 en actief in de provinciale reeksen. De fusieclub werd Koninklijke Sportkring Heist genoemd en speelde verder met stamnummer 2948 van Heist Sportief. De paars-witte kleuren van Sportief werden vervangen door een blauw-wit-groene uitrusting, naar de kleuren van de gemeente.

Bron: LimoWreck

Foto’s: Gilberte Lambrechts, Guy Van Hoof