In 1909 werd Union Sportive de Gilly opgericht. Men sloot zich als voorlopig lid aan bij de Belgische Voetbalbond, tot men begin de jaren 20 definitief volwaardig lid werd. US de Gilly ging er in de Henegouwse regionale reeksen spelen. Bij de invoering van de stamnummers in 1926 kreeg de club stamnummer 139 toegekend.

In 1930 promoveerde US de Gilly voor het eerst naar de nationale Bevorderingsreeksen, in die tijd het derde niveau. Men eindigde er meteen in de middenmoot, net als de daaropvolgende seizoenen. In 1934 behaalde de club er haar beste eindnotering met een derde plaats, weliswaar op zeven punten van reekswinnaar RFC Montegnée. De volgende seizoenen eindigde de club nog in de middenmoot, tot men in 1938 op een voorlaatste plaats strandde. Na acht seizoenen onafgebroken nationaal voetbal, degradeerde US de Gilly zo weer naar de lagere reeksen.

Toen in 1939 veel spelers werden gemobiliseerd voor W.O.II, ging de club op non-actief. Op het einde van de oorlog werd in 1944 de club heropgericht en men mocht verder spelen met stamnummer 139. De club werd bovendien koninklijk en de naam werd gewijzigd in Royal Gilly Sport. Na een seizoen staakte de club in 1945 echter definitief de activiteiten en stamnummer 139 werd geschrapt.

Bron: LimoWreck

PS: Foto’s van deze “Verdwenen Club” zijn welkom via vergane-voetbal-glorie@telenet.be