In 1912 werd de eerste voetbalclub van Geel opgericht door leerlingen van het Collège Sint-Aloysius, genaamd Flandria. Enkele jaren later, rond 1919, kwam er een tweede club bij, Gheel Sport. Beide verenigingen fusioneerden in 1921 tot FC Verbroedering Flandria Gheel. Tot 1924 speelde de club in het Kempisch Verbond en op 27 juli van dat jaar sloot men zich als FC Verbroedering Gheel aan bij de Belgische Voetbalbond. Bij de invoering van de stamnummers in 1926 kreeg de Kempische club het nummer 395. De club ging van start in de Antwerpse provinciale afdelingen waar men vanaf 1932 in Tweede Provinciale speelde. In 1939 werd voor het eerst een promotie afgedwongen naar Bevordering, toen de Derde Klasse. Geel stootte tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1942 verder door naar Tweede Klasse. Op het eind van de jaren 40 viel Verbroedering echter terug. In 1950 zakte men terug naar Bevordering, het seizoen erop terug naar Provinciale. De blauwwitte club bleef daar een decennium spelen, tot men in 1962 terug een plaats in Bevordering (toen reeds de Vierde Klasse) kon veroveren. In het seizoen 1970-’71 zakte Geel nog één seizoen terug naar Eerste Provinciale, maar men kwam direct terug en zou verder opklimmen. In 1974 werd Geel kampioen en promoveerde naar Derde Klasse. Van 1980 tot 1982 viel men nog twee seizoenen terug naar Vierde klasse, maar opnieuw zou Geel sterk terugkomen.
In 1985 werd men terug kampioen in Derde Klasse en zo speelde het team vanaf het seizoen 1985-’86 na 35 jaar terug in Tweede Klasse. “De Zotten”, zoals men werd genoemd, bleven er lange tijd spelen, tot men in 1999 erin slaagde de promotie naar Eerste Klasse af te dwingen. De club slorpte in 1999 KFC Herentals (stamnummer 97) op, dat meer dan een halve eeuw in de nationale reeksen had gespeeld. De fusieclub speelde verder met het stamnummer van Verbroedering Geel. Het verblijf op het allerhoogste niveau was echter van korte duur, en na het seizoen 1999-2000 zakte men terug naar Tweede Klasse.
Begin maart 2006 werd Verbroedering omwille van een omkoopzaak door de KBVB veroordeeld tot degradatie naar Derde Klasse voor het volgende seizoen, waar de club met -6 punten moest starten. Verbroedering zocht toenadering tot KFC Dessel Sport om via een fusie in Tweede Klasse te kunnen blijven als een fusieclub met de naam KFC Campina. Dessel Sport sloeg dit aanbod van Geel op 14 maart 2006 echter af. Geel riep tegen de veroordeling van de KBVB echter procedurefouten in en kreeg op 13 april van dat jaar gelijk van de evocatiecommissie van de voetbalbond, zodat de zaak opnieuw behandeld werd. Op 3 mei 2006 kreeg Geel echter opnieuw ongelijk. Wederom ging de club in beroep en wou ook naar de Burgerlijke Rechtbank stappen. Ondertussen was Geel op een eindrondeplaats in Tweede Klasse geëindigd. Aanvankelijk zou Geel niet toegelaten worden tot de eindronde door een klacht van Red Star Waasland. Op 19 mei 2006 besliste de rechter dan in kort geding toch Geel toe te laten. De club zou bij eindrondewinst in plaats van degradatie toch het behoud in Tweede Klasse kunnen afdwingen. Verbroedering won deze eindronde echter niet, wat dus een degradatie zou betekenen. Men probeerde nog deze beslissing tegen te gaan, maar in juni 2006 werd definitief beslist dat Geel moest zakken.
Op 10 juni 2007 promoveerde Verbroedering Geel via de eindronde terug naar Tweede Klasse. Eerst kreeg het geen licentie, maar deze werd in beroep toch behaald. UR Namur ging hier echter tegen in beroep omdat er procedurefouten zou gemaakt zijn. Geel moest uiteindelijk starten in Derde Klasse, maar na een welles-nietes spelletje tussen Geel, Namen, de voetbalbond en verscheidene rechtbanken, werd Geel op 14 september 2007 dan toch tot de Tweede Klasse toegelaten, net als UR Namun. De voetbalbond ging wel in beroep tegen deze opgelegde gang van zaken, maar dat leverde niets meer op.
Dat seizoen in Tweede Klasse verliep echter desastreus. Het zag er snel naar uit dat de club moest vechten tegen de degradatie.  Begin april 2007, na een gelijkspel tegen FC Antwerp, was Verbroedering zeker van degradatie naar Derde Klasse.
Ook zat de club met serieuze financiële problemen en daarom werd door het bestuur de optionele overname besproken door de Egyptische investeerdersgroep Wadi Degla Investment die ook reeds aanwezig was bij SK Lierse en KV Turnhout. Maar dit ging uiteindelijk toch niet door. Ook de fusieplannen met Verbroedering Meerhout en/of Mol-Wezel kwamen nooit uit de startblokken. Op 30 juni 2007 vroeg de club uiteindelijk haar faillissement aan en in augustus besliste men uiteindelijk het stamnummer 395 in te leveren, zodat de club kon worden geschrapt.
Ondertussen waren wel enkele bestuursleden overgestapt naar het naburige Verbroedering Meerhout. Uiteindelijk ging deze club spelen onder de naam FC Verbroedering Geel-Meerhout in het Leunenstadion van Verbroedering Geel.

Bron: Lexicon der Clubs, Teun Spaans

Foto: Panini Football 87

PS: Meerdere foto’s van deze “Verdwenen Club” zijn welkom via vergane-voetbal-glorie@telenet.be