In 1926 werd Union Sportive Fossoise opgericht en men sloot zich aan bij de Belgische Voetbalbond, waar men stamnummer 676 kreeg. Fossoise ging in de Naamse regionale reeksen spelen. De club klom de volgende jaren op tot in Eerste Provinciale.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1943, promoveerde US Fossoise voor het eerst naar de nationale bevorderingsreeksen, in die tijd het derde niveau. Men eindigde er het debuutseizoen als 12de op 14 ploegen en wist zich zo te handhaven. Nadat de competities een seizoen waren onderbroken door de oorlog, speelde Fossoise na de oorlog in 1945-’46 zijn tweede seizoen in Bevordering. Dit verliep echter moeizaam: US Fossoise eindigde afgetekend allerlaatste in zijn reeks, waar het in 34 competitiewedstrijden slechts twee maal kon winnen en één maal gelijk spelen. Na twee seizoenen nationaal voetbal degradeerde de club zo in 1946 weer naar de provinciale reeksen.

US Fossoise kon niet meer terugkeren op het nationale niveau en bleef de volgende decennia in de provinciale reeksen spelen, waar men nog verder wegzakte. In het begin van de jaren 60 promoveerde men nog eens naar Eerste Provinciale, maar na enkele jaren volgde weer een mindere periode.

In 1998 werd het ondertussen Koninklijke RUS Fossoise kampioen in Tweede Provinciale en de club keerde nog eens terug naar het hoogste provinciale niveau. In het begin van de 21ste eeuw kreeg Fossoise echter organisatorische en financiële moeilijkheden, en uiteindelijk werd de club in 2001   geschrapt bij de Belgische Voetbalbond. Het laatste seizoen, 2000-’01, eindigde men met slechts 1 punt uit 30 wedstrijden. Stamnummer 676 verdween definitief.

Een jaar later zou in Fosses-la-Ville, in het Stade André Winson, een nieuwe club opgericht worden, Jeunesse Sportive Fossoise, dat in de laagste Naamse provinciale reeksen van start ging en de volgende jaren geleidelijk weer zou opklimmen.

Bron: LimoWreck

PS: Foto’s van deze “Verdwenen Club” zijn welkom via vergane-voetbal-glorie@telenet.be