De Antwerpse club werd opgericht in 1908 als Sporting FC Belgica en werd in 1910 lid van de UBSSA (de voorloper van de KBVB). De naam Belgica had niks te maken met België, noch met de streek ten noorden van de Seine die in de Romeinse tijd bekendstond als Belgica. Bij de oprichting werd de club genoemd naar de Belgica, het schip waarmee Adrien de Gerlache naar de Zuidpool voer en daar in 1898-1899 voor het eerst overwinterde. De clubkleuren waren rood en groen: verticaal roodgroen gestreepte trui, witte broek en horizontaal roodgroen gestreepte kousen, later rode kousen.

In 1914 legden men de activiteiten stil, maar kwam in 1924 terug als Belgica FC Edegem en was ondertussen lid van de Belgische voetbalbond en had stamnummer 375. In 1930 bereikte Belgica voor het eerst de Tweede Klasse. Na drie seizoenen speelde Edegem kampioen en promoveerde naar Eerste Klasse. Het eerste seizoen, 1933-’34, kon Belgica zich redden door een 12e plaats te behalen op 14 ploegen. Het volgende seizoen werd de ploeg echter 14e en laatste en degradeerde terug naar Tweede. Dit zouden de enige twee seizoenen blijven die de club in de hoogste afdeling had doorgebracht. In 1936 werd de naam KFC Belgica Edegem. Tot in de jaren 40 zou de club in Tweede Klasse blijven, daarna degradeerde Belgica verder doorheen de verschillende reeksniveaus.

Op 17 april 1966 fusioneerde de club met KVV Edegem Sport dat in de nationale bevorderingsreeksen had gespeeld, maar eveneens was weggezakt. Edegem Sport speelde in gele trui, zwarte broek en zwarte kousen met gele omslag. Op het ogenblik van de fusie waren beide clubs in Derde Provinciale actief. De nieuwe club ging onder het stamnummer 375 van Belgica verder onder de naam KVV Belgica Edegem Sport. De kleuren werden officieel zilver en zwart, zoals het wapenschild van de gemeente Edegem; in de praktijk wit en zwart. Direct na de fusie werd de club net geen kampioen, maar strandde op een tweede plaats na FC Mariekerke. In het seizoen 1967-’68 slaagde de club er wel in kampioen te spelen. De club verbleef vervolgens 16 jaar lang in Tweede Provinciale met wisselende resultaten. In 1983-’84 speelde KVVBES eindelijk kampioen en kon naar Eerste Provinciale overgaan, maar dit zou slechts drie seizoenen duren. In het seizoen 1991-’92 promoveerde club uiteindelijk toch weer naar Eerste Provinciale. In 2008 en 2009 kende de club echter twee opeenvolgende degradaties, waardoor ze naar Derde Provinciale zakte. Na vijf opeenvolgende seizoenen door te brengen op dat niveau, met wisselende resultaten, werd Belgica Edegem Sport in jaargang 2014-2015 nog eens kampioen.

Maar in augustus 2016 werd de club failliet verklaard omdat ze € 100.000 schulden hadden en vorige afspraken met het gemeentebestuur niet nakwam. Meteen het definitieve einde van deze Antwerpse traditieclub.

Bron: Menti, Gazet van Antwerpen

Foto’s: Carland, Michel Livres

Belgica Edegem in Eerste Klasse in 1933

Seizoen 1935-’36