Cercle Sportif Couillet werd reeds in 1919 opgericht en sloot aan bij de Belgische Voetbalbond in 1920. In 1934 was de club voor het eerst opgeklommen tot in de nationale reeksen, en speelde drie jaar in Bevordering, toen de Derde Klasse. Daarna verdween de club weer in de Henegouwse provinciale reeksen.
In 1945 wijzigde de club officieel zijn naam in Amicale Cercle Sportif Couillet. Dit leek men vooral gedaan te hebben om steun te krijgen van een arbeidersvereniging na het verdwijnen van bedrijfsvoetbalclub Amicale Sportive de Couillet. In 1962 kreeg de club de koninklijke titel en werd Royale Amicale Cercle Sportif Couillet.

In 1977 ging een andere club uit deze deelgemeente van de stad Charleroi, namelijk Union Sportive Couillet d’Amérique (opgericht in 1949 met stamnummer 5580), samen met Amicale Cercle Sportif tot Royale Association Cercle Sportif Couillet en speelde verder onder stamnummer 94 van Amicale Cercle Sportif. Bij het begin van de 21ste eeuw werkte men zich weer succesvol op uit de provinciale reeksen. In 2000 was RACS Couillet immers weer opgeklommen tot in de nationale Vierde Klasse en in 2004 dwong men zelfs promotie af naar Derde Klasse. In het seizoen 2007-’08 eindigde de club echter laatste in de rangschikking en degradeerde het terug naar de Vierde Klasse.

In 2009 besloot men een samenwerking aan te gaan met derdeklasser RAA Louviéroise, de voormalige eersteklasser die financiële moeilijkheden kende. Het kwam niet tot een officiële fusie, maar RAA Louviéroise werd geschrapt en de clubnaam van RACS Couillet werd gewijzigd in Football Couillet-La Louvière, dat met het stamnummer 94 van Couillet verder speelde in Vierde Klasse. Men ging spelen in het Stade Du Tivoli van RAA La Louvière. 

Bron: Waterloo1974

Foto: Julie Taurines