In augustus 1930 werd Jeunesse Sportive Bas-Oha opgericht. De club sloot zich aan bij de Belgische Voetbalbond en kreeg er stamnummer 1654 toegekend. De club ging van start in de Luikse provinciale reeksen.

Bij het 25-jarige bestaan in 1955 werd de club koninklijk en werd zo Royale Jeunesse Sportive Bas-Oha. In 1969 verscheen RJS Bas-Oha voor het eerst in de nationale Vierde Klasse. Men werd er echter voorlaatste en na amper een seizoen zakte men zo terug naar 1ste Provinciale. In 1973 keerde Bas-Oha terug in Vierde Klasse. Ditmaal kende de club er meer succes; ze slaagden er immers meteen in tweede te worden, dit leverde promotie op en in 1974 stootte de club zo voor het eerst door naar Derde Klasse. Bas-Oha eindigde daar enkele seizoenen maar net boven de degradatieplaatsen, tot men 1978 afgetekend allerlaatste eindigde. Na vier seizoenen in Derde zakte de club zo terug naar Vierde Klasse. De club speelde er nog enkele seizoenen in de middenmoot. In 1982 eindigde RJS echter als op twee na laatste, wat opnieuw een degradatie betekende. Na negen jaar nationaal voetbal degradeerde de club terug naar de provinciale reeksen.
RJS Bas-Oha zou de volgende twee decennia in de provinciale reeksen blijven spelen. Rond de eeuwwisseling kende de club een nieuwe succesvolle periode. In 2000 werd Bas-Oha kampioen in zijn reeks in de Luikse Tweede Provinciale en keerde het terug naar de hoogste provinciale reeks. Het jaar erop haalde men er al meteen een tweede plaats, maar in de eindronde bleek Spa FC te sterk. Nog een jaar later was het wel raak. Bas-Oha werd kampioen in Eerste Provinciale en keerde zo in 2002 na 20 jaar terug in de nationale Vierde Klasse. In 2011 eindigde men echter weer bij de laatsten en moesten zij naar de eindronde, daar werd verloren en na verlies in de interprovinciale eindronde zakte de club weer naar Eerste Provinciale.
De club speelde er enkele seizoenen in de middenmoot.

In juni 2006 fusioneerde Union 81 Wanze met Bas-Oha, een club die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog aangesloten was bij de Voetbalbond met stamnummer 4495 en speelde in de Luikse provinciale reeksen. De fusieclub ging gewoon door onder de naam RJS Bas-Oha met stamnummer 1654. In het seizoen 2007-’08 eindigde men voorlaatste in Vierde Klasse, en na zes jaar verdween de club nogmaals naar Eerste Provinciale. Het verblijf duurde er echter maar één seizoen. Bas-Oha werd er in 2009 immers meteen weer kampioen en steeg opnieuw naar de nationale reeksen. RJS Bas-Oha kon zich in 2009-’10 bij de terugkeer in Vierde Klasse handhaven, maar het volgend seizoen eindigde men op een barrageplaats voor degradatie. Na verlies tegen FC Herk-de-Stad moest men verder strijden in de interprovinciale eindronde. Daar won men eerst nog van de Henegouwse eerste- provincialer CSE Manageoise, maar verloor men daarna van het Naamse Standard FC Bièvre. Na twee seizoenen degradeerde RJS Bas-Oha zo in 2011 nogmaals naar Eerste Provinciale. Ditmaal kon Bas-Oha niet terugkeren in de nationale reeksen, en ook in Eerste Provinciale kreeg men het moeilijk. In 2013, twee jaar na de degradatie, eindigde men ook daar als voorlaatste op een degradatieplaats en zo zakte men verder naar Tweede Provinciale.

RJS ging een fusie aan met het naburige Wanze Sports dat aangesloten was bij de KBVB met stamnummer 4496, dat op dat moment in Derde Provinciale aantrad. De fusieclub werd Entente Sportive Wanze/Bas-Oha genoemd en speelde verder met het stamnummer 1654 van Royale Jeunesse Sportive in Tweede Provinciale.

Bron: Rubentj 1

Foto’s: Eric Spronk, Thierry Delgaudinne 

In 1973

Seizoen 1974-’75