Racing Club Bruxelles werd als een atletiekclub opgericht in 1891 in Koekelberg. In 1894 startte deze club ook met een voetbalafdeling, Racing Foot-Ball Club Bruxelles. De club speelde met zwart-witte kleuren en zou enkele decennia later bij de invoering van de stamnummers het nummer 6 toegewezen krijgen. In 1895 sloot de club aan bij de UBSSA (de voorloper van de KBVB) als Racing Club de Bruxelles. Aanvankelijk speelde de club op een terrein waar nu de Basiliek van Koekelberg staat, maar men verhuisde al snel naar de wielerbaan van Longchamps in Ukkel en in 1902 naar het Stade du Vivier d’Oie, eveneens in Ukkel, waar de club tot 1948 zou spelen.

De club was één van de grootheden in de eerste jaren van het competitievoetbal in België. In het seizoen 1896-’97 pakte Racing Club zijn eerste landstitel. De club zette haar sterkste reeks neer van 1900 tot 1903, toen men vier maal na elkaar landskampioen werd. In 1908 pakte Racing Club zijn laatste titel; de volgende jaren bleef men in de subtop hangen. De ploeg pakte in 1912 ook de eerste Beker van België, maar speelde na de Eerste Wereldoorlog niet vaak meer mee voor de prijzen.

In 1921 kreeg de club de koninklijke titel en werd Royal Racing Club de Bruxelles. In 1925 volgde een eerste seizoen in Tweede Klasse. In de jaren 30 ging Racing Club verder op en neer tussen Eerste en Tweede Klasse en belandde zelfs voor één seizoen in Derde Klasse, toen de bevorderingsreeks.

Racing Club kon zich na W.O.II weer enkele jaren onafgebroken handhaven in de hoogste klasse. Het Stade du Vivier d’Oie was te verouderd en op 11 november 1948 werd het Drie Lindenstadion in Watermaal-Bosvoorde, een stadion voor 40.000 toeschouwers ingewijd. De eerste wedstrijd was een galawedstrijd tegen AC Torino, destijds gekend als “Il Grande Torino”, het elftal dat in maart 1949 zou omkomen in de vliegtuigramp bij Superga. Racing Club zou het Drie Lindenstadion nooit laten vollopen.

In de jaren 50 zakte de club definitief weg, opnieuw tot in Derde Klasse. In 1954 kon men de aflossingen voor het stadion niet meer betalen. Racing verhuisde naar het Heizelstadion. Uiteindelijk werd Racing Club Bruxelles in hun bestaan 6x kampioen.

In 1963 zou Racing Club fusioneren met White Star A.C. Om het schrappen van stamnummer 6 te vermijden, verwisselde de club van stamnummer met K. Sport St. Genesius-Rode, bij de voetbalbond aangesloten met stamnummer 1274. Onder dit stamnummer ging Racing Club Brussel dus de fusie aan, en het was dan ook dit stamnummer dat werd geschrapt. Sint-Genesius-Rode, onder stamnummer 6, is zo op papier de opvolger van Racing Club, hoewel het achterliggend om een andere club gaat.

Later zou de naam Racing Club nog opnieuw opduiken. Op 28 augustus 1985 werd een nieuwe aparte club Racing Club Brussel opgericht door Léopold Vandenschrik, met stamnummer 9012. Ook in 2005 dook de naam nog eens op, toen weer een nieuwe club met de naam RRC de Bruxelles 1891 werd opgericht (stamnummer 9473).

Bron: Limo Wreck

Foto’s: Footbezgranits

Racing Club Bruxelles in 1902

In 1907

In 1960