Deze Henegouwse club werd in 1922 opgericht als Sporting Club de Boussu-Bois en sloot aan bij de Belgisch Voetbalbond en had stamnummer 167. In 1946 verscheen deze club met groen-witte kleuren voor het eerst in de nationale reeksen toen men kon deelnemen in Bevordering, toen de Derde Klasse. Boussu-Bois zakte nog even, maar kon een jaar later zijn plaats in Bevordering weer innemen. De club bleef in Derde Klasse, ook toen in 1952 bij het creëren van een Vierde Klasse als bevorderingsniveau het aantal clubs in de hogere reeksen werd verminderd. De club had ondertussen ook de koninklijke titel gekregen en werd RSC Boussu-Bois. In 1958 degradeerde men uiteindelijk toch. De club zou een paar decennia spelen in Vierde Klasse en zelfs enkele malen wegzakken tot in de provinciale afdelingen. 

In 1982 ging de club samen met CS Elouges (stamnummer 2195), en werd omgedoopt tot Royal Francs Borains. De club keerde terug in Vierde Klasse, won daar in 1985 zijn reeks en promoveerde zo opnieuw naar Derde Klasse. Uit die periode stamt de uitspraak van de toenmalige voorzitter-mecenas, dat hij met de club “zo snel mogelijk een Europacup wilde winnen, het speelt geen rol dewelke”.

De club bleef echter in de middenmoot eindigen, totdat Francs Borains in 1995 degradeerde naar de Vierde Klasse. Ondanks een derde plaats in 1997 werd de club verwezen naar de interprovinciale eindronden, verloor daar van Lyra TSV en zo zakte men zelfs voor een seizoen naar de Eerste Provinciale. Francs Borains kon zich echter herstellen en na twee opeenvolgende titels promoveerde de club naar de Derde Klasse. Dat eerste seizoen slaagde Francs Borains er zelfs meteen in zich voor de eindronde te plaatsen, maar eindigde op een vierde plaats. Ook de twee volgende seizoenen speelde men de eindronde zonder succes.

In 2008 wijzigde de club zijn naam in Boussu Dour Borinage. In het seizoen 2008-’09, na winst tegen URS du Centre, VW Hamme en KV Woluwe-Zaventem, promoveerde de club voor het eerst in zijn bestaan naar de Tweede Klasse.

Het stamnummer 167 is sinds 2014 in handen van RFC Seraing, dat de club benaderde om hun stamnummer af te kopen omdat Seraing was overgenomen door de Franse Tweede Klasser FC Metz. Boussu Dour Borinage ging in op hun financieel voorstel, op voorwaarde dat het zelf een stamnummer vond uit de nationale reeksen om over te nemen en zo zijn nationale jeugdwerking kon behouden. Dat vonden ze bij Roberto Leone, die eigenaar was van stamnummer 5192 van Charleroi-Fleurus.  

Het vroegere Boussu Dour Borinage leefde verder als Royal Francs Borains met stamnummer 5192.

Bron: Sisyph

Foto’s: Herve D’haussy, Linternaute, Newfootballsite 

 

 

In 1946 als Sporting Club Boussu Bois

Sporting Club Boussu Bois in 1971

Royal Boussu Dour Borinage in het seizoen 2012-2013 (Tweede Klasse)