Deze Luxemburgse club werd als FC Bleid opgericht op 18 maart 1986, en sloot zich op 25 juni  van datzelfde jaar aan bij de Belgische Voetbalbond waar men stamnummer 9026 verkreeg. Als clubkleuren koos men rood en zwart en de eerste voorzitter werd mede-oprichter Renato Di Felice. De club ging van start in de laagste reeks, de Derde Provinciale. Aangezien de accommodatie in Bleid nog in opbouw was, speelde de club het eerste decennium van zijn bestaan in Saint-Mard, eveneens een deelgemeente van Virton.

In 1993-’94 haalde FC Bleid een eerste titel, en kon zo even een seizoen naar Tweede Provinciale promoveren maar zakte bijna onmiddellijk terug. Het clubbestuur was ondertussen grotendeels in handen van de familie Marchal uit Bleid. In 1995 kwam vanuit het Groothertogdom Luxemburg Renato Costantini, een ondernemer van Italiaanse origine, zich in Bleid vestigen. Hem werd het voorzitterschap van de club geboden, wat hij aanvaardde als de club effectief in Bleid zou komen spelen. Na het terrein moesten nog de kleedkamers en de kantine afgewerkt worden, wat in 1996 werd voltooid. Als objectieven wilde de nieuwe voorzitter zo vlug mogelijk promoveren uit Derde Provinciale, en binnen zes jaar tijd Eerste Provinciale bereiken. Na een zesde plaats in 1997 en een vierde in 1998, pakte Bleid in 1999 zijn tweede titel, en promoveerde opnieuw naar Tweede Provinciale. Ook daar draaide Bleid weer vlot mee, met meteen een vierde plaats. Het jaar nadien ging men voor de titel, maar men strandde op een tweede plaats. In het seizoen 2001-’02 was het wel raak. FC Bleid werd autoritair kampioen. In 30 wedstrijden won het 29 keer en speelde het 1 keer gelijk, een totaal van 88 punten op 90. Bleid promoveerde voor het eerst naar de hoogste provinciale afdeling. In Eerste Provinciale haalde Bleid in zijn eerste seizoen al een tweede plaats, zodat men het jaar nadien titelambities koesterde. Bleid haalde in 2003-’04 inderdaad de titel, en stootte zo voor het eerst door naar de nationale Vierde Klasse.

Het eerste jaar speelde de club vooral voor het behoud in Vierde Klasse. Het tweede seizoen had FC Bleid echter opnieuw hoge ambities. Uiteindelijk eindigde men weer tweede, na reekswinnaar Seraing RUL. FCB dwong wel een plaats in de promotie-eindronde af. Nadat men in de eerste ronde met strafschoppen Excelsior Veldwezelt had uitgeschakeld, bleek in de verlengingen van de tweede ronde KSK St.-Paulus Opwijk te sterk. In 2006-’07 was Bleid één van de favorieten voor de titel. Gedurende het seizoen bleef men boven in de rangschikking, met RRC Hamoir als grote concurrent. Bleid bleef op titelkoers tot het rechtstreeks duel met Hamoir op de 25ste speeldag. Men verloor niet alleen die wedstrijd, maar ook zijn greep op de titel. De club mocht daarna nog naar de eindronde. Daar werden achtereenvolgens RFC Hannutois en Hoogstraten VV uitgeschakeld, maar uiteindelijk ging men in de strafschoppenreeks van de finaleronde onderuit tegen Excelsior Veldwezelt. Opnieuw greep Bleid zo naast promotie. Het derde jaar in Bevordering streed de ploeg weer mee bovenin, maar ditmaal bleek URS du Centre te sterk. FC Bleid eindigde derde, en haalde weer een eindrondeplaats. Na een zege tegen Sint-Paulus Opwijk werd in de tweede ronde verloren van Rupel Boom FC. In 2009 werd de club kampioen in de Vierde Klasse D en promoveerde zo voor het eerst naar Derde Klasse.

Op 8 maart 2010 maakte de club bekend in vereffening te gaan vanwege financiële problemen. Deze vereffening ging dan toch niet door, en de club bleef verder spelen in Derde Klasse. De naam van de club werd gewijzigd in FC Bleid-Gaume waarmee de club zich op de hele streek Gaume richtte.  

In juni 2012 werd bekend dat FC Bleid-Gaume zijn stamnummer te koop aanbood. De club was ondertussen verhuisd naar Brussel en speelde toen in de Kleine Heizel. Vierde-provincialer RWDM 2003 zou via een groep rond Michel De Wolf het stamnummer overkopen, waarbij het de bedoeling was dat de club vanaf het seizoen 2013-’14 als RWDM 47 zou verhuizen naar het Edmond Machtensstadion in Derde Klasse. In het seizoen 2012-’13 zou de club nog als FC Bleid-Gaume zijn thuiswedstrijden afwerken op het derde terrein van het Edmond Machtensstadion. Dit zou zo een van de vele pogingen zijn om een opvolger te creëren voor de verdwenen club RWDM. De fusieplannen gingen echter niet door en RWDM 2003 bleef gewoon verder spelen in Vierde Provinciale met het stamnummer 9449.

In maart 2013 ging voetbalinternational Vincent Kompany investeren in FC Bleid-Gaume. Het was de bedoeling van Kompany om van de club een sociaal-sportief project te maken. Er werd een wedstrijd uitgeschreven om zowel naam, logo als clubkleuren te bepalen. Vanaf het seizoen 2013-’14 startte de club onder de nieuwe naam BX Brussels. De rood-zwarte clubkleuren werden vervangen door nieuwe wit-zwarte clubkleuren en een nieuw logo werd aangenomen. Jesse De Preter werd aangesteld als CEO. Ex-profvoetballer en ploegmaat van Vincent Kompany, Junior Ngalula, werd sportief directeur. De naam FC Bleid-Gaume werd volledig geschrapt.

Bron: Wester

Foto: Tony Gregorio

FC Bleid in 2009