De start in 1971 van deze paars-witte club in de KBVB is het gevolg van het bondsreglement. In 1968 werd namelijk in de Vlaams-Brabantse gemeente Begijnendijk een damesvoetbalploeg opgericht. Wanneer deze enkele jaren in competitie wou gaan, bleek dat een vrouwelijke voetbalclub enkel kon als er ook een mannenploeg binnen dezelfde club in competitie was. Het mannenploegje dat voorheen uitkwam als caféploeg werd ingeschreven in 4de Provinciale.

Van bij hun debuut werd onverwacht de top van de rangschikking geviseerd. In hun eerste seizoen 1971-’72 zat er halfweg de competitie nog de titel in. In de terugronde ging het echter minder waardoor het uiteindelijk een vijfde plaats werd. Maar twee jaar later, in het seizoen 1973-’74 is de titel wel een feit en dat zonder één nederlaag. Met vier punten voorsprong op Tildonk was Astrio duidelijk de beste ploeg van de reeks. Elf jaar hield Begijnendijk het uit in 3de Provinciale. De eerste drie campagnes verliepen moeizaam maar het team kon telkens wegblijven van de degradatiezone.

Het seizoen 1977-’78 was historisch. Voor het eerst in hun bestaan eindigde Astrio hoger dan de andere club uit Begijnendijk, Klim Op, in het eindklassement. Het seizoen daarop, 1979-’80, werd het sportieve hoogtepunt. Racing Club Boortmeerbeek werd afgetekend kampioen maar Astrio was lange tijd in de running voor de tweede plaats. Uiteindelijk moest men met één puntje verschil Langdorp laten voorgaan. Deze ontgoocheling stuurde de club naar de kelderzone van 3de Provinciale. Uitgezonderd het seizoen 1983-’84, waar nog een mooie 4de plaats bereikt werd, was het vechten tegen de degradatie. In 1985 werd ook deze strijd verloren en moest de club naar de laagste afdeling.

Tweemaal de rode lantaarn, gevolgd door een kleine heropflakkering, was de voorbode van het definitieve einde. In de zomer van 1990 hield de mannenploeg het voor bekeken en stapt uit competitie. Het stamnummer 7583 werd nadien enkel nog gebruikt door de vrouwenploeg.

Bron & Foto’s: 100 jaar KBVB clubvoetbal in het Hageland, Martin Simons         

Astrio in het seizoen 1973-’74

 

In 1977

Seizoen 1989-’90